Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Σαρωτικοί έλεγχοι σε προνοιακές δομές

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Σαρωτικοί έλεγχοι σε προνοιακές δομές

 

 

 

Με την επιχείρηση "Ελευθερία" να έχει κατακτήσει την κορυφή των 5,5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θέτουν εξακολουθητικά στο…μικροσκόπιο τα δεδομένα του τέταρτου πανδημικού κύματος και της επιθετικής μετάλλαξης "Δέλτα", ορίζοντας το επόμενο…σκαλοπάτι μέχρι το τελικό χτίσιμο της ανοσίας στην κοινότητα. Η ενίσχυση της ταχύτητας του εμβολιασμού, μέσα από μία επιχείρηση πειθούς, η οποία απευθύνεται σε όλους όσοι δηλώνουν ακόμα επιφυλακτικοί με τα…τσιμπήματα μετατρέπεται στο μεγάλο "θέλω" των κρίσιμων επόμενων εβδομάδων.
 
Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι το πηδάλιο της οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας να παραμείνει σταθερό στη…ρότα που έχει χαραχθεί και οδηγεί στο…λιμάνι της μετά Covid-19 εποχής, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αισιοδοξία ότι θα φέρει μαζί της την ανάπτυξη. Το σίγουρο είναι ότι ο κλοιός για όσους επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι θα σφίγγει συνεχώς. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στην πρώτη γραμμή τη νέα δέσμη μέτρων, με στόχο να αυξήσει την πίεση για τον εμβολιασμό, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποτυπώσει το στίγμα της στρατηγικής, που θέτει καθαρά εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, το οποίο θα έθετε σε δοκιμασία οικονομία και κοινωνία.
 
 
 
"Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει…Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη.
 
Το δεδομένο, στην παρούσα χρονική συγκυρία όσον αφορά στην "Ελευθερία", είναι ότι ο ρυθμός των ραντεβού που κλείνονται για την πρώτη δόση έχει μειωθεί και λόγω των θερινών διακοπών. Στόχος για το χτίσιμο της ανοσίας παραμένει το 70% με 80% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, το ποσοστό αυτό απέχει ακόμα πολύ από το να επιτευχθεί και για το λόγο αυτό το μεγάλο "στοίχημα", καθώς διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι να πειστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, καθώς και οι πιο νέοι που επιστρέφουν τώρα από τις διακοπές τους να πραγματοποιήσουν το…μεγάλο βήμα.
 
 
 
Όσον αφορά, δε, τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να…χαλαρώσει το DNA τους. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι χώροι διασκέδασης (όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ) θα λειτουργούν ως αμιγείς και μόνο για εμβολιασμένους, ενώ ανάλογο θα είναι το μοτίβο και για τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τους αθλητικούς χώρους.
 
Σαρωτικοί έλεγχοι
Την ίδια στιγμή, σήμερα εκπνέει η προθεσμία προκειμένου να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκινά οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης, με τις κυρώσεις να είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Ειδικότερα:
 
-Για τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα προβλέπεται ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
 
 
 
-Για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας. Παράλληλα, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. 
capital.gr