Η συνταγή της Ημέρας: Λάχανο λεμονάτο με λούζα και μάραθο

Η συνταγή της Ημέρας: Λάχανο λεμονάτο με λούζα και μάραθο


Η γαστρονομία των Κυκλάδων χαρίζει ποικίλες γεύσεις και πιάτα που διαφέρουν από νησί σε νησί. Το πιάτο αυτό είναι μάι παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου που συνήθως θέλει χοιρινό λουκάνικο Σύρου. Εδώ η τοπική λούζα αντικαθιστά το λουκάνιο για μια πιο κομψή απόδοση του πιάτου. Κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές είναι η χρήση ξύσματος λεμονιού, σκόρδου και ντόπιου λευκού κρασιού.

 
Τα υλικά είναι για 4-6 μερίδες
 
  • 1 μέτριο λάχανο, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο, ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
  • 1 φουσκωτό κ.γ. μαραθόσπορους, αλεσμένους σε μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένους σε γουδί με γουδοχέρι
  • 2/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί Σύρου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 150 γρ. λούζα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη, ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια, 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άγριο μάραθο
 
1.Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το τριμμένο λάχανο.
 
2.Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το λάχανο, τα σκόρδο και τους μαραθόσπορους, για 5-6 λεπτά, ή μέχρι το λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο κατά το ήμισυ.
 
3.Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά περίπου.
 
4.Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέσα και τη λούζα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
 
5.Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά ακόμα, για να εξαλειφθεί n γεύση του αλευριού.
 
Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα μάραθου και σερβίρουμε αμέσως.
 
Από την Κουζίνα του Αιγαίου στο πιάτο σας.
 
Καλή σας όρεξη!
 
(Στείλτε μας τις συνταγές σας και κάντε γνωστές τις νοστιμιές της κουζίνας σας)