Έρευνα: Πόσο ακριβές είναι φέτος οι διακοπές των Βρετανών στην Ελλάδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Έρευνα: Πόσο ακριβές είναι φέτος οι διακοπές των Βρετανών στην Ελλάδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό

 

Πάνω από τις μισές οικογένειες Βρετανών προγραμματίζουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, με περισσότερες από το ένα τρίτο να προτιμούν ευρωπαϊκό προορισμό παραλίας παρά τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.
 
Σύμφωνα με την έρευνα Post Office Travel Money, το 44% των οικογενειών που προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό αυτή τη χρονιά θα έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό διακοπών προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος τους και τα τεστ.
 
Το 82% εκτιμά ότι θα καταβάλλει μέσο κόστος 349 λιρών για τα τεστ μιας τετραμελούς οικογένειας.
 
Το 26% δήλωσε ότι οι οικονομίες που έκανε κατά τη διάρκεια του lockdown έκαναν εφικτό ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό διακοπών.
 
Ωστόσο, τα τρία τέταρτα των γονέων ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό τους σε σχέση με τις προηγούμενες διακοπές κατά 39%, δαπανώντας επιπλέον 262 λίρες στον αρχικό προϋπολογισμό που είχαν θέσει στις 674 λίρες.
 
Το μεγαλύτερο κόστος αναμένεται να προκύψει από τα οικογενειακά γεύματα, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 28,62 λίρες στη Sunny Beach της Βουλγαρίας έως 125,37 λίρες στη Νίκαια.
 
Οι δαπάνες στην παραλία αυξήθηκαν κατά 21% σε 185 λίρες κατά μέσο όρο στο τελευταίο οικογενειακό ταξίδι των Βρετανών.
 
Παρά τον ενθουσιασμό για διακοπές στο εξωτερικό, το 68% των οικογενειών νιώθουν ότι δαπάνησαν πολλά στο πιο πρόσφατο ταξίδι τους στο εξωτερικό και πάντως περισσότερα από όσα περίμεναν.
 
Τα μεγαλύτερα παράπονα σε επίπεδο τιμών συγκέντρωσαν το ποτό και το φαγητό στην πτήση (35%), το υψηλό κόστος της περιήγησης σε αξιοθέατα (27%), τα φαγητά και τα ποτά (21%), οι χρεώσεις υπηρεσιών εστιατορίου (18%) και οι δαπάνες παραλίας για τα παιδιά (10%).
 
Παρότι οι τιμές που συγκέντρωσε η έρευνα Post Office Beach Barometer παρουσιάζονται μειωμένες σε περισσότεορυς από τους μισούς προορισμούς, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος 12 τουριστικών αντικειμένων μέσα στην Ευρωζώνη. Οι τιμές στο Algarve είναι κατά 126 λίρες χαμηλότερες από της Νίκαιας, κάνοντας τη νότια Γαλλία 132% πιο ακριβή.
 
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η αυξανόμενη τάση για υπερβολικές δαπάνες σε γεύματα, ποτά και προϊόντα παραλίας μπορεί να εκμηδενίσουν για τους Βρετανούς το όφελος της ισχυρής λίρας. Παρόλ’ αυτά, οι οικογένειες μπορούν να εξοικονομήσουν εκατοντάδες λίρες ανάλογα από τις επιλογές προορισμού, ιδιαίτερα εντός Ευρωζώνης.
 
Από τη σύγκριση κόστους σε 14 προορισμούς, προκύπτει ότι οι τιμές στην Πορτογαλία είναι 16% χαμηλότερες σε σύγκριση με την Ισπανία και 24% χαμηλότερες από την Ελλάδα.
 
Το Algarve ήταν ο φθηνότερος προορισμός ανάμεσα στους 11 προορισμούς της Ευρωζώνης και ο τρίτος σε επίπεδο κόστους καλαθιού με 12 παραδοσιακά τουριστικά αντικείμενα (95,51 λίρες), συμπεριλαμβανομένου γεύματος, ποτών, αντηλιακού, εντομοαπωθητικού και ειδών παραλίας. Οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,5% έναντι των επιπέδων του 2019.
 
Η μεγαλύτερη μείωση κόστους στους 11 προορισμούς της Ευρωζώνης καταγράφεται στην Πάφο, με κόστος 113,10 λίρες και μείωση 16,7% έναντι του καλοκαιριού του 2019. Η Μαγιόρκα παρουσιάζει μείωση 5,6% στις 122,32 λίρες και η Κέρκυρα μείωση 2,1% στις 125,74 λίρες.
 
Αντίθετα, οι τιμές στη Νίκαια είναι αυξημένες κατά 10,7%, και είναι οι πιο υψηλές στο βαρόμετρο με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 221,63 λίρες, καθώς και στην Costa del Sol με αύξηση 10%, στις 114,17 λίρες.
 
Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στην Τουρκία και στη Βουλγαρία, με το ένα τρίτο του κόστους των περισσότερων προορισμών της Ευρωζώνης.
tornosnews.gr