Όλα για το χτίσιμο της ανοσίας από την κυβέρνηση - Αυξητική τάση δείχνουν τα ραντεβού με την «Ελευθερία»

Όλα για το χτίσιμο της ανοσίας από την κυβέρνηση - Αυξητική τάση δείχνουν τα ραντεβού με την «Ελευθερία»

 

 

Δεδομένο πρώτο: Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μέσα και από την ιδιαίτερα επιθετική μετάλλαξη "Δέλτα", προκαλεί διάχυτη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Δεδομένο δεύτερο: Η εικόνα της επιδημίας, με τις μολύνσεις να καταγράφουν "άλμα" μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κρατάει ψηλά το φόβο για ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, καταμεσής των θερινών μηνών. Με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να προκαλέσει στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Κίνηση πρώτη: Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της διασποράς, αλλά και την προσθήκη ενός ακόμα κομματιού στο παζλ των διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους. Κίνηση δεύτερη: Το κυβερνητικό επιτελείο…ποντάρει τα ρέστα του στο…ανέβασμα των στροφών της "Ελευθερίας". Στη στρατηγική, με την κωδική ονομασία "επιχείρηση-πειθώ" για τους ανεμβολίαστους, ρόλο θα διαδραματίσουν περιφέρειες, δήμοι, Εκκλησία και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συσκέψεις που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία. "Να μην αφήσουμε άλλο χρονικό κενό. Γιατί εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε. Δε μετράμε, απλώς, τις ημέρες που περνάνε. Αυτό είναι πολύ βασικό και έχει τη σημασία του για όλους -ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας- και για τους νέους μας και για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε.
 
 
Στην κυβέρνηση και στον απόηχο των ανακοινώσεων για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αυξητική τάση που παρατηρείται στα ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά το εικοσιτετράωρο που κύλησε μετά το νέο πρωθυπουργικό τηλεοπτικό μήνυμα, κλείστηκαν 80.000 ραντεβού σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Στο μετά τις ανακοινώσεις μέτωπο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα λάβει…σάρκα και οστά η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα με διατάξεις να προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τις αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Όσον αφορά στις κυρώσεις για τους υγειονομικούς, αυτό που συζητείται είναι να ισχύσει, για όσους δεν εμβολιαστούν μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, το μέτρο της άνευ αποδοχών άδειας.
 
Με βάση την εξειδίκευση των μέτρων, μέχρι τις 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού) των ιδιωτικών και δημόσιων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑμεΑ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολιασμού, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Επιπλέον στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές, θα επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των δομών Υγείας θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. "Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρεωτικότητας. Παράλληλα, θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται, ενώ θα συσταθούν υγειονομικές επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό, με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. 
capital.gr