Άνοιξε το Taxis για δήλωση αναδρομικών από τους συνταξιούχους 2015-2018

Άνοιξε το Taxis για δήλωση αναδρομικών από τους συνταξιούχους 2015-2018

 

Τη "λυπητερή" από τα αναδρομικά που έλαβαν από το 2015 και μετά θα λάβουν τις επόμενες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Η σχετική εφαρμογή έχει ανοίξει στο Taxis και καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Τα αναδρομικά, τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς να έχει παρακρατηθεί φόρος σε σχέση με άλλες θα προστεθούν στα εισοδήματα των ετών που αναλογούν και θα φορολογηθούν με τις ισχύουσες κάθε χρονιά κλίμακες με συντελεστές 22% έως 42% το 2015 και 22% έως 45% για το 2016. Μάλιστα θα πρέπει να πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης εφόσον το εισόδημα τους ξεπεράσει τα 12.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση η εφαρμογή έχει ανοίξει για την  υποβολή δηλώσεων αναδρομικών για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2018 με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021, είναι πλέον ανοιχτές και αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές έως το τέλος του έτους ώστε στη συνέχεια, από τον Ιανουάριο του 2022 να ξεκινήσει η αποπληρωμή των όποιων έξτρα φόρων .  Για όσους έλαβαν αναδρομικά για το 2019 (με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021) , αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.
 
Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο
 
α) Τα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων επιβληθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να διενεργηθεί επί αυτών παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χαρακτηρίζονται ως "αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται".
 
 
β) Οι συνταξιούχοι οι οποίοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά τον Οκτώβριο του 2020 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των ετών εκείνων και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά δηλαδή θεωρούνται φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ήδη δήλωσαν οι δικαιούχοι στις δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση των δηλώσεων ετών 2015 και 2016.
 
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι ενώ αρκετοί από αυτούς θα πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική εφαρμογή.  Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.
 
Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016  αφορούν 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν περί τα 1,4 δισ. ευρώ Τις προηγούμενες μέρες προσπαθούσαν να πείσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου τα εισοδήματα που έλαβαν να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20% όπως είχε συμβεί με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και πλέον όπως προαναφέρθηκε θα υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και θα φορολογηθούν με τις κλίμακες που ίσχυαν τα έτη που αναλογούν τα εισοδήματα.
capital.gr