Κορονοϊός: Αυξημένη κίνηση και ουρές στα λιμάνια της χώρας λόγω των αυστηρών ελέγχων

Κορονοϊός: Αυξημένη κίνηση και ουρές στα λιμάνια της χώρας λόγω των αυστηρών ελέγχων

 

Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση στα λιμάνια της χώρας.
 
Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αρκετοί είναι οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά.
 
Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση γύρω από το λιμάνι, αλλά και στα πλοία, καθώς δημιουργούνται μεγάλες ουρές, μπαίνοντας, μάλιστα, στα μέσα Ιουλίου με τον κόσμο να έχει ξεκινήσει να παίρνει τις καλοκαιρινές του άδειες και να θέλει να ταξιδέψει σε κάποιο νησί.
 
Για σήμερα Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 22 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, 11 από της Ραφήνας και 8 από το Λαύριο, ενώ χθες απέπλευσαν από τον Πειραιά 25 πλοία, από τη Ραφήνα 11 και από το Λαύριο 9.
 
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αναγκαίοι, ενώ τα χαρτιά των επιβατών μαζί με τα εισιτήρια είναι πολλά και έτσι δημιουργείται η ουρά.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη το λιμενικό θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να διευκολύνει τις καταστάσεις αλλά και να ελέγχει σχολαστικά τα πρωτοκολλά.
 
«Στόχος κι επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος είναι και θα είναι στους καταπέλτες κι εντός των πλοίων για να επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας επιβατών, πληρωμάτων αλλά και των κατοίκων του νησιών. Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο» είπε.
 
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο
Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά απαιτείται:
 
πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
 
Για την επιστροφή από τα νησιά:
 
Υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
 
Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:
 
Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.
newbomb.gr