Ν. Σύψας: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος

Ν. Σύψας: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος

 

 

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τελευταία πράξη του δράματος», υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μετάλλαξη Δέλτα θα προσβάλει τους πάντες, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. «Επομένως του χρόνου τέτοιο καιρό ή θα έχουμε αντισώματα από το εμβόλιο ή θα έχουμε αντισώματα από τη Δέλτα και κάπου εκεί θα τελειώσει το παραμύθι», είπε συμμετέχοντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα».
 
ADVERTISING
 
«Όλες οι πανδημίες τελειώνουν στα τρία χρόνια, θα τελειώσει και αυτή στα τρία χρόνια», σημείωσε ο κ. Σύψας εκτιμώντας ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε απαλλαγεί. Όπως εξήγησε, μέχρι τότε ο κορωνοϊός είτε θα έχει μετατραπεί σε ένα χρόνια νόσο, σε ένα εποχικό νόσημα, είτε θα εξαφανιστεί εντελώς όπως εξαφανίστηκε η επιδημία της ισπανικής γρίπης.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες ηλικίες μολύνονται ταχύτητα και, όπως ειπε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου. «Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Σύψας τόνισε πως μέχρι στιγμης το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο καθώς μολύνονται νεοι άνθρωποι οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσηλεία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα περάσει ταχύτατα στους ευπαθείς πληθυσμούς. Τότε θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η πίεση στο σύστημα υγείας, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβίου.
 
«Οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν την πίεση», τόνισε καταλήγοντας πως το παιχνίδι θα παιχτεί στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.
 
Σχολιάζοντας τη χρήση της μάσκας, ο κ. Σύψας είπε ότι «συνεχίζουμε να τις φοράμε μετά μανίας παντού, και στους εξωτερικούς χώρους με εξαίρεση τις περιοχές που είναι μια ερημιά, σε ένα ερημικό δρόμο όταν περπατάμε, στο βουνό...». «Όμως στην πόλη μέσα όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι μια στιγμή που ο ιος ξαναμπαίνει σε μια εκθετική πορεία. 
 
Ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι το πρώτο μεγάλο μάθημα που μας έδωσε η πανδημια είναι η έλλειψη πρωτοβάθμια περίθλαψη. «Είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. «Εδώ φάνηκε η γύμνια του ελληνικού συστήματος υγείας, φάνηκε σε όλη την έκταση της νόσου Covid», πρόσθεσε. 
naftemporiki.gr/