Παραίτηση βόμβα με αιχμές του Σπύρου Αποστόλου

 Παραίτηση βόμβα με αιχμές του Σπύρου Αποστόλου

 

 

Ο Δημοτικό Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας δήλωσε την παραίτηση από τον συνδυασμό «Μύκονος Πρώτη Ξανά» του Χρήστου Βερώνη.
 
Η σχετική επιστολή.
 
ΘΕΜΑ: Ανεξαρτητοποίηση  Δημοτικού  Συμβούλου Δήμου Μυκόνου
              Αξιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου κύριε Γεώργιε Ρουσουνέλε, Αξιότιμε Πρόεδρε της Οικονομικής Επιτροπής κύριε Δήμαρχε Κωνσταντίνε Κουκά, Αξιότιμε Αρχηγέ της Μείζονος Αντιπολίτευσης κύριε Χρήστο Βερώνη, αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 
              Με την παρούσα επιστολή, δηλώνω την παραίτηση μου από τη θέση του αιρετού και ανακλητού εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης «Μύκονος. Πρώτη ξανά!» και συνακολούθως της ιδιότητας μου ως παραταξιακά εκλεγμένο τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου καθώς και του αναπληρωματικού παραταξιακά εκλεγμένου μέλους της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, καταθέτοντας δήλωση ανεξαρτητοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ. 2 και παρ. 5 του ν. 3852/2010. 
 Μετά παρρησίας δηλώνω πως η στάση μου αυτή,  δεν αποσκοπεί σε προσωπικές σκοπιμότητες, αρχηγικές φιλοδοξίες ή «διαδοχές» όπως κακόβουλα διακινούσαν αυτόκλητοι σωτήρες του τόπου πριν καν αποφασίσω να συμμετάσχω ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, η δήλωση μου αυτή, είναι προϊόν της ανατροφής και των διδαγμάτων μου, όντας ταυτόσημη έννοια της ενασχόλησης με τα κοινά. Είναι δε ευρέως γνωστό πως «όταν μπαίνεις στην πολιτική, την ίδια στιγμή πρέπει να έχεις καλά κρυμμένη στη τσέπη του σακακιού σου την παραίτησή σου». 
             Πότε έρχεται όμως η στιγμή αυτή; Έρχεται όταν ενώ πιστεύεις, θέση και έργο, ότι έχεις να δώσεις στον τον τόπο, το πιστεύω σου αυτό συγκρούεται με τις πρόσκαιρες μικροπολιτικές σκοπιμότητες κλειστών ομάδων και συμφερόντων. Όταν βαίνεις ενάντια σε μια πολιτική κουλτούρα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και αρνείται να κατανοήσει ότι το σήμερα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε πρόσωπα, ιδέες και στρατηγικές άλλων εποχών. Όταν η απαίτηση της κοινωνίας για συνθέσεις, κριτική αλλά και γόνιμη αντιπαράθεση παραγκωνίζονται, ενώπιον του όποιου πολιτικού κόστους ή του όποιου πολιτικού οφέλους. Όταν παρά το 47%, αμέτρητες προσωπικές παρεμβάσεις εντός της παράταξης, σε Δημοτικά Συμβούλια και στην Οικονομική Επιτροπή, δεν μετουσιώθηκαν ούτε σε ένα θέμα Δημοτικού Συμβουλίου για δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν η μόνη πολιτική στρατηγική είναι να στοχεύει να εκθέσει τον αντίπαλο προσωπικά και όχι πάνω στα φλέγοντα ζητήματα του τόπου ώστε η ιστορία να καταγράψει την παρουσία και όχι την απουσία, την αποτελεσματικότητα και όχι την αφάνεια των Αρχόντων. Έρχεται, όταν επιθυμείς να συμπαραταχθείς με την απαίτηση της κοινωνίας, ΕΜΕΙΣ να είμαστε η λύση και όχι μέρος του προβλήματος. 
Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι περιττό να βάλω εγώ το πρόσημο στην δουλειά που έκανα στην Οικονομική Επιτροπή. Δηλώνω όμως απερίφραστα ότι οι προθέσεις μου ήταν ειλικρινείς και έντιμες, πάντα με προσανατολισμό στο συμφέρον των πιο πολλών και του τόπου, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της αταλάντευτης πίστης μου στην αξία των θεσμών, η ψήφος μου υπάκουσε στην παραταξιακή πειθαρχία.
Ανεξαρτητοποιούμαι γιατί όταν απέναντι σε μια ανεπαρκή διοίκηση ο θεσμός της μείζονος αντιπολίτευσης παύει να επιτελεί το έργο για το οποίο ετάχθη, όταν έκανες ότι μπορούσες για να αλλάξεις την κατεστημένη νοοτροπία και τελικά έμεινες μόνος, αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Άλλωστε, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Ίσως αυτή μου η πράξη, να  αφυπνίσει συνειδήσεις και να γίνει αντιληπτό ότι με 47% δεν μπορεί να ασκείται αντιπολίτευση του 3% (!) Αν δε, η στάση μου αυτή συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ειλικρινά θα είμαι στην ευτυχή θέση να πιστέψω πως καμία από τις προσπάθειές μου δεν πήγε χαμένη.  Δεν είναι δυνατόν ένα νησί που πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα 30 χρόνια, εμείς ως αντιπολίτευση να ασχολούμαστε με το Facebook (!!), ή να βγάζουμε ανούσιους τίτλους ειδήσεων για διαδικτυακό κουτσομπολιό!
Σήμερα, παντού, αλλά και στο νησί μας, και ενώ η υγειονομική και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο είχαμε συνηθίσει να εκλαμβάνουμε τα δεδομένα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κύκλος των ανθρώπων που σημάδεψαν τη μεταπολιτευτική πολιτική ζωή του νησιού μας έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα. Δεν μεροληπτώ εγώ. Τα γεγονότα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικότητας. Όσοι δε, ανήκουν στους κύκλους των νεότερων γενεών που θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά δανειζόμενοι νοοτροπίες και συνταγές ξεπερασμένων εποχών, κριτές τους δεν θα είμαστε εμείς, αλλά τα παιδιά μας.
Δομικά χαρακτηριστικά αυτού του ξεπερασμένου αξιακού υποδείγματος αποτελούν: 
Πρώτον, η απουσία σεβασμού προς τον άλλο. Δεύτερον, η διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης, αυτού του μείζονος βαρύτητας κοινωνικού κεφαλαίου η απουσία του οποίου επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, υποσκάπτοντας την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας. Τρίτον, η εκτεταμένη ανασφάλεια που προκύπτει από μια τέτοια κατάσταση. Τέταρτον, η εργαλειακή και συχνά καιροσκοπική προσέγγιση του δημόσιου βίου και διαλόγου που συνοδεύεται από μια έντονη ροπή προς τακτικισμούς στην ατομική και συλλογική συμπεριφορά. Πέμπτον, η έλλειψη σταθερού θεσμικού πλαισίου για δημόσιο διάλογο και χάραξη πολιτικής. Έκτον, η ισχυρή προτίμηση για προσεγγίσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Έβδομον, ο έντονος φορμαλισμός και η υποβάθμιση της ουσίας στον δημόσιο διάλογο. Όγδοον, η φοβική και έντονα εσωστρεφής θεώρηση του κόσμου και της καθημερινότητας μας, δηλαδή της πραγματικής ζωής των πολιτών.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος ως προς την κατανόηση των σημείων των καιρών. Τουλάχιστον στο δικό μου κώδικα αξιών, η ψηφοθηρία σε ανθρώπους που δεν μπόρεσα να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τους στηρίξουμε ως παράταξη και ως Δήμος, είναι μια κίνηση ύψιστης αναξιοπρέπειας. Και, αν για τους πολλούς αυτός είναι ο κανόνας, παρακαλώ επιτρέψτε μου να μην τον ακολουθήσω. 
Ενώπιον του συνόλου της κοινωνίας και ειδικότερα των 411 συμπολιτών μας, που με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους, -πράγμα ιερό στη βάση των προσωπικών μου αρχών- δηλώνω ότι από τη θέση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου και του κληρωτού τακτικού μέλους της Επιτροπής Δημοπρασιών, θα επιτελέσω με ακόμα εντονότερο ζήλο την εντολή τους. Αυτοί είναι ο λόγος που ανεξαρτητοποιούμαι και δεν παραιτούμαι. Αυτοί με ορίζουν στο να στέκομαι με αξιοπρέπεια στο ύψος αυτών που μας δόθηκαν και με ευθύνη απέναντι σ’ αυτά που το μέλλον μας επιφυλάσσει. Και με κριτήριο ότι η προκοπή της καθεμιάς και του καθενός, είναι υπόθεση όλων, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, επαγγέλματος και προσανατολισμού, θα πορευτώ. Θα είμαι πάντα κοντά στον τόπο που γεννήθηκα, αγάπησα, κατοικώ και μεγαλώνω οικογένεια, τη Μύκονο και τις ανάγκες της, και θα στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τους δημότες – συμπολίτες μας.  
     Παρακαλώ για τους λόγους αυτούς να δεχθείτε την δήλωση μου αυτή. Ευχόμενος κάθε επιτυχία στη συνέχιση του έργου όλων μας προς όφελος του νησιού μας,
                                                                                                      Μύκονος, 01/07/2021 
  Με τη δέουσα τιμή,
Σπυρίδων Ματθαίου Αποστόλου,
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μυκόνου