Ψηφιακές συντάξεις: Το χρονοδιάγραμμα για έκδοση με λίγα «κλικ» - Πότε μπαίνουν όλα τα Ταμεία σε νέα e-ποχή

Ψηφιακές συντάξεις: Το χρονοδιάγραμμα για έκδοση με λίγα «κλικ» - Πότε μπαίνουν όλα τα Ταμεία σε νέα e-ποχή

 

 

 

Με φρενήρεις ρυθμούς εργάζονται οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την πλήρη μετάβαση του υπερταμείου στην ψηφιακή εποχή και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, καθώς εκτιμάται ότι μέσω των νέων τεχνολογιών θα επιτευχθεί η επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων και παράλληλα θα αποτραπεί η συσσώρευση νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Κι αυτό, γιατί το σύνολο των βημάτων απονομής θα πραγματοποιείται ψηφιακά και αυτοματοποιημένα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή απονομή σύνταξης μέσω του συστήματος "Άτλας" άρχισε το προηγούμενο καλοκαίρι και στην πρώτη φάση λειτουργίας του συστήματος εντάχθηκαν οι συντάξεις χηρείας και οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί μέσω του ψηφιακού συστήματος "Άτλας" περισσότερες από 30.000 ψηφιακές συντάξεις, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται μήνα με τον μήνα, καθώς σύμφωνα με πλάνο του υπερταμείου ασφάλισης που παρουσιάζει το enikonomia.gr, έως το τέλος του 2021 θα ενσωματωθούν στην ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων όλες οι κατηγορίες ασφαλισμένων, ξεκινώντας από τις συντάξεις αναπηρίας.
 
Ειδικότερα, μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στην ψηφιακή σύνταξη οι συντάξεις αναπηρίας, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη μπει σε αυτό το καθεστώς από το Πάσχα, ενώ τον Ιούλιο-Αύγουστο αναμένεται και η ένταξη των συντάξεων γήρατος των υγειονομικών στην ψηφιακή διαδικασία. Έως τον Σεπτέμβριο και εφόσον προλάβουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες θα μπορούν να εκδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος Μισθωτών και Μηχανικών. Τέλος, οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων θα βγαίνουν με ένα κλικ από τον Νοέμβριο και σίγουρα πριν από το τέλος του χρόνου.
 
Το σημαντικότερο είναι ότι για όσους κάνουν ψηφιακή αίτηση για σύνταξη, το σύστημα "Άτλας" επιτρέπει εντός διαστήματος δύο μηνών την έκδοση της. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών μειώνεται το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει φρένο στις καθυστερήσεις απονομής σύνταξης.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των υποψηφίων συνταξιούχων, αλλά και η κωδικοποίηση σε λογισμικό των συνταξιοδοτικών κανόνων όλων των προηγουμένων ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη πάρει μέτρα ώστε να μπει τέλος στη πολυετή αναμονή των ασφαλισμένων. Ήδη έχει τοποθετηθεί «project manager» στον ΕΦΚΑ με αποκλειστική αρμοδιότητα τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, έχει ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με εμπειρία σε θέματα απονομής συντάξεων, ενώ οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε όλα τα στάδια ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών φακέλων και εργάζονται εκτός των ωρών των συγκεκριμένων, αμείβονται με χρηματικό μπόνους.
enikonomia.gr