Προνόμια εμβολιασμένων: Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τις διευκολύνσεις

Προνόμια εμβολιασμένων: Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τις διευκολύνσεις

 

 

Με νομοθετική ρύθμιση θα θεσπιστούν διευκολύνσεις τις επόμενες ημέρες για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και εφόσον δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
 
Ήδη όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, η σχετική νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και μάλιστα επιχειρείται να είναι νομικά πλήρως τεκμηριωμένη, ώστε να μην μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια στην περίπτωση που προσφύγουν πολίτες.
 
Ωστόσο της νομοθετικής ρύθμισης θα προηγηθεί η γνωμοδότηση που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από την Επιτροπή Βιοηθικής καθώς και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει ένας επιστημονικός διάλογος για το θέμα.
 
Στόχος να υπάρξει κατηγοριοποίηση στις διάφορες δραστηριότητες  ανάλογα με τον κίνδυνο μετάδοσης που υπάρχει, ώστε να δοθούν και τα ανάλογα προνόμια στους πολίτες.
 
Όμως αξιοσημείωτο είναι – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr-  ότι στους επιστήμονες υπάρχει έντονος προβληματισμός, ενώ υπάρχουν και ειδικοί που διαφωνούν με τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη.
 
Παρ αυτά προνόμια θα δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και μάλιστα κάποια εξ αυτών αναμένεται να ισχύσουν και τον Ιούλιο.
 
Να σημειωθεί ότι η ίδια νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς αλλά και για όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ασθενών και Ηλικιωμένων.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα το τείχος ανοσίας γι αυτό και προχωρά στη θέσπιση περισσότερων ελευθεριών σε όσους είναι εμβολιασμένοι.
 
Τα προνόμια
Ειδικότερα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες θα ανακοινωθεί και επισήμως ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες.
 
Συγκεκριμένα τα προνόμια που έχουν αποφασισθεί ότι θα δοθούν, σε αναμονή βεβαίως της γνωμοδότησης των ειδικών επιστημόνων είναι:
 
Οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα διαθέτουν και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να κινούνται κανονικά χωρίς μάσκες σε ανοικτούς χώρους.
Επίσης χωρίς μάσκες θα είναι και σε κλειστούς χώρους, όπως στα εστιατόρια (όταν επιτραπεί η χρήση των εσωτερικών χώρων), σε μπαρ, σε υπαίθριες εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λ.π.. Προς ώρας οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει τι πρέπει να γίνει με κλειστούς χώρους όπως κέντρα διασκέδασης, συναυλιακούς χώρους κ.λ.π. με δεδομένο ότι είναι καλοκαίρι, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, αφού το πιο πιθανό είναι να χρειασθεί κι άλλη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις.
Αντίστοιχα οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test.
 
Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τα ταξίδια και ειδικά για τα αεροπλάνα για το αν θα πρέπει να φορούν μάσκα όσοι έχουν εμβολιασθεί. Οι ειδικοί προς ώρας δεν έχουν καταλήξει.