Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται, τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ - Οι ανακοινώσεις

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται, τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ - Οι ανακοινώσεις

 

 

Τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ. Σε ποιες περιοχές θα γίνουν αυξήσεις. 
 
Ανακοινώσεις σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ». Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις της για σημαντικές μειώσεις φόρων και στην ακίνητη περιουσία», ενώ επισήμανε πως «θα γίνει προσαρμογή των συντελεστών ώστε η συνολική επιβάρυνση να παραμείνει στα ίδια επίπεδα».
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022, και θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις.
 
«Με την ορθή αποτύπωση των αντικειμενικών αξιών μπαίνει τέλος στις ανισότητες» σημείωσε ακόμη ο υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα υπάρξει «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και προσέλκυση επενδύσεων καθώς και ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στη χώρα».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών, επισημαίνοντας ακόμη πως θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν.
 
Πού θα γίνουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μειώσεις αναμένονται σε προάστια όπου είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξήσεις στο παρελθόν όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τμήματα της Πεντέλης.
 
Αυξήσεις αναμένονται σε Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις με τις εμπορικές.
 
ieidiseis.gr