Τουρισμός | H ζήτηση για Ελλάδα και Πορτογαλία απέφερε απότομη αύξηση στις πτήσεις στην Ευρώπη το Μάιο

Τουρισμός | H ζήτηση για Ελλάδα και Πορτογαλία απέφερε απότομη αύξηση στις πτήσεις στην Ευρώπη το Μάιο

 

Το άνοιγμα του διεθνούς τουρισμού στην Ελλάδα και την Πορτογαλία και η συνακόλουθη αύξηση των πτήσεων προς αυτούς τους προορισμούς από την Ryanair και την easyJet βελτίωσαν θεαματικά την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη τις επτά ημέρες έως τη Δευτέρα 24 Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Eurocontrol, Eamonn Brennan.
 
Αυτή την περίοδο η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη βελτιώθηκε κατά 25%, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, φτάνοντας στα επίπεδα του 45% του 2019.
 
Ο κ.Brennan τόνισε ότι η Ελλάδα, μετά το επίσημο άνοιγμα στις 15 Μαΐου, απόλαυσε αμέσως μια τεράστια αύξηση στις θέσεις από τις δύο αεροπορικές εταιρείες, ενώ σημαντική άνοδος υπήρξε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Πορτογαλία.
 
Οι πτήσεις της EasyJet στις 24 Μαΐου ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο παραμένουν 83% κάτω από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 
Η Ryanair αύξησε τις δραστηριότητές της κατά 14%, μένοντας 81% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Ryanair, ωστόσο, ήταν η τρίτη πιο ενεργή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη με 585 πτήσεις στις 24 Μαΐου, πίσω από την Turkish Airlines που είχε 808 πτήσεις και την Air France με 597 πτήσεις.
 
Η EasyJet ήταν ο έκτος πιο ενεργός αερομεταφορέας στην Ευρώπη με 321 πτήσεις στις 24 Μαΐου, πίσω από τη Lufthansa που είχε 445 πτήσεις και την KLM με 379.
 
Σύμφωνα με τον κ.Brennan, η επιστροφή της Ryanair και της easyJet στους 10 πρώτους αερομεταφορείς ως προς τον αριθμό πτήσεων τον Μάιο στην Ευρώπη οφείλεται στα ταξίδια στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. "Περιμένουμε να δούμε την Ισπανία, τη Μάλτα και άλλους προορισμούς να ανοίγουν τις επόμενες εβδομάδες", τόνισε.
 
Ο ίδιος πρόβλεψε την επανάληψη των πτήσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ.
 
Γι αυτό το λόγο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
 
Ο κ.Brennan, πάντως, υπογράμμισε ότι οι πτήσεις προς την Ασία-Ειρηνικό από την Ευρώπη θα καθυστερήσουν και αναμένει να επαναληφθούν μέχρι τον Νοέμβριο και στην Αυστραλία το νέο έτος.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Eurocontrol εξέδωσε την αναθεωρημένη πρόβλεψη ανάκαμψης της αεροπορίας την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι οι πτήσεις στη γηραιά ήπειρο θα ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2024 ή το πρώτο τρίμηνο του 2025.
 
Για φέτος, εκτιμά ότι η επιβατική αεροπορική κίνηση στη γηραιά ήπειρο θα φτάσει περίπου στα επίπεδα του 50% του 2019, με βελτίωση το 2020 λόγω των εμβολιασμών.
tornosnews.gr