Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου στη Δημοτική Πινακοθήκη

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου στη Δημοτική Πινακοθήκη

Στιγμές της ελληνικής επανάστασης ζωντάνεψαν χθες στην Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου. Η έκθεση «Ήρωες στον αχό της μάχης» άνοιξε τις πόρτες της το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαίου περιλαμβάνοντας πλούσιο ιστορικό υλικό που κρατά κρυμμένο και καλά συντηρημένο το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου.
 
Η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία διοργανώνει την έκθεση η οποία πραγματοποιείται με την επιμέλεια του σωματείου των «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου».
 
 
Στην είσοδο της έκθεσης δεσπόζει η φορεσιά της Μυκονιάτισσας Ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους όπως και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πρώτη αίθουσα της πινακοθήκης.
 
 
Μοναδικές λιθογραφίες που περιλαμβάνει η Λαογραφική Συλλογή απεικονίζουν τον αγώνα των Ελλήνων τα χρόνια της Επανάστασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ σπάνιες εκδόσεις με Μυκονιάτες αγωνιστές παρουσιάζονται δίπλα στο πολυτελές λεύκωμα της έκθεσης που έχουν δημιουργήσει οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου.
 
 
Στο επετειακό λεύκωμα ο αναγνώστης ανακαλύπτει λεπτομέρειες για όλες τις λιθογραφίες, τα πορτραίτα και τους πίνακες που περιλαμβάνει η έκθεση μεταξύ των οποίων και αυτό που φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess που απεικονίζει την Ρήγα Φεραίο να ψάλλει τον Θούριο, αλλά και την λιθογραφία του Adam Fridel με την Μαντώ.
 
Ένα έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό η αλληγορική λιθογραφία όπου η Ελλάδα απεικονίζεται με την μορφή νέας γυναίκας με πόδια λευτερωμένα από τις αλυσίδες της σκλαβιάς, να κρατά την Ελληνική σημαία που ανεμίζει. Την εικόνα συμπληρώνουν τα σπασμένα μνημεία, τα άψυχα σώματα και τα όπλα στο έδαφος μαρτυρούν τη μάχη που δόθηκε.
 
Ιδιαίτερη γωνιά της έκθεσης τα αντικείμενα που δημιούργησαν Μυκονιάτες καλλιτέχνες εμπνευσμένα από τον αγώνα των Ελλήνων και δοσμένα με αγάπη και μοναδική λεπτομέρεια.
 
 
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 19:00-22:00 καθημερινά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μέχρι τις 6 Ιουνίου. Πρόκειται για το καλύτερο ξεκίνημα της φετινής σεζόν στην κεντρική αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης που ανοίγει ένα παράθυρο στο όχι τόσο μακρινό, αλλά ένδοξο παρελθόν μας.
 
Η Πρόεδρος της Λαογραφικής Συλλογής Μαριγούλα Αποστόλου και η πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Δήμητρα Νάζου έδωσαν αναλυτικές λεπτομέρειες για όλα τα εκθέματα στο κοινό επισημαίνοντας την σπουδαιότητα τους τόσο για την ιστορική τους σημασία, όσο και για τα μηνύματα που μεταφέρουν τα οποία παραμένουν ανυπέρβλητα στα βάθη των αιώνων. 
 
Η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Μαριγούλα Αποστόλου με την Εντεταλμένη Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς Ελένη Κοντιζά.
 
Η κα. Κοντιζά με την Πρόεδρο των Φίλων Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου Δήμητρα Νάζου
 
Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, η Εντεταλμένη Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς Ελένη Κοντιζά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Μεράς Πέτρος Σταυρακόπουλος και πολύς κόσμος που τηρώντας τα μέτρα έμπαινε σταδιακά στο χώρο της πινακοθήκης.
 
 
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Μεράς Πέτρος Σταυρακόπουλος με την σύζυγό του Δέσποινα, η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, η κ. Αποστόλου, η κα Κοντιζά, η Γιώργος Σταμούλης μέλος του Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου.