Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνει η Επιτροπή

Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνει η Επιτροπή

 

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας για εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.
 
Από την πρόεδρο της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, αναμένεται να γίνουν περισσότερες συστάσεις ανά ηλικιακή κατηγορία στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
 
Η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σήμερα λόγω του έντονου προβληματισμού από τα έξι καταγεγραμμένα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.
 
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται στους άνω των τριάντα ετών.
 
Οι ανακοινώσεις αναμένονται κατά τη επίσημη ενημέρωση στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την κα Θεοδωρίδου.
 
Ανοιξε η πλατφόρμα για τους 35 - 39 
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα περαιτέρω προχωρά σήμερα η εμβολιαστική διαδικασία, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια και για όσους είναι 35-39 ετών (υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών). Και σε αυτήν την κατηγορία, που μέχρι χθες μπορούσε να προγραμματίσει εμβολιασμό μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca, αναμένεται πως θα υπάρξει ρεκόρ ραντεβού, τώρα που είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα εμβόλια.
 
 
Στους 40-44 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό με τα ραντεβού ξεπερνάει τα 45%.
 
Ήδη έχουμε φτάσει τα 5,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε σχέση με το είδος των εμβολίων που έχουν γίνει,  2.100.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, 740.000 με AstraZeneca, 307.000 με Moderna και περισσότεροι από 80.000 με Johnson & Johnson.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει το άνοιγμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια για όσους είναι από 30 έως 34 ετών. Έπειτα, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 20 - 29 στους οποίους όμως δεν θα χορηγηθεί το σκεύασμα της AstraZeneca. Τέλος, προγραμματίζεται εντός του καλοκαιριού να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 16 ετών.
 
Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη νοσήσει
Υπενθυμίζεται πως υπάρχει τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό, που θα κάνουν μόνο μια δόση. Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. 
 
Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή είναι 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση. Αν δηλαδή ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο. Αν νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.
 
capital.gr