Κοπανιστή: Το πρώτο βήμα έγινε με απόλυτη επιτυχία

Κοπανιστή: Το πρώτο βήμα έγινε με απόλυτη επιτυχία

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δεύτερη μέρα της Διημερίδας για την Κοπανιστή στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. 
 
Στη σημερινή εκδήλωση που ήταν ανοικτή για το κοινό έγιναν ομιλίες από ειδικούς στο χώρο της γεύσης και του τουρισμού, όσο και Μυκονιάτες γνώστες του αντικειμένου της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας στο νησί. Από όλους τους ομιλητές έγινε μνεία στην σημαντικότητα της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων στον γαστρονομικό χάρτη κάθε περιοχής. 
 
Συγκεκριμένα μίλησαν οι:
 
Άννα Γρυπάρη για την κτηνοτροφία στη Μύκονο, Γιώργος Συριανός για την τυροκομία στη Μύκονο, Γιώργος Ρόζος για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας/ ίδρυση μικρού τυροκομείου/ νόμιμη εμπορία- παραγωγή κοπανιστής, καθώς και τα ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Κοπανιστή.
 
Στη συνέχεια μίλησαν ο Ηλίας Μαμαλάκης αναφερόμενος στην ιστορία του τυριού στην Ελλάδα, από τους Γαλαξίες της θρέψης του Ηρακλή, ως την γαλακτοκομία και την κοπανιστή των Κυκλάδων, ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης με θέμα Κοπανιστή και κρασί, ο Σερκος Χαρουτουνιαν για την πιστοποίηση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο Γιώργος Πίττας για το Ελληνικό Πρωινό και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος για το γαστρονομικό τουρισμό και την περίπτωση της Μυκόνου.
 
Ο γαστρονομικός τουρισμός δεν αφορά μόνο μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και την τόνωση του πρωτογενούς τομέα κάθε τόπου. 
 
Επιστήμονες, παραγωγοί, δημοσιογράφοι, εξειδικευμένων εντύπων με θέμα την γαστρονομία, μάγειροι κ.α., γέμισαν το Γρυπάρειο και κατέθεσαν τις απόψεις τους στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε των ομιλιών.
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όλες οι ομιλίες, με πολλά στοιχεία που ενθάρρυναν το κοινό να ρίξει το βλέμμα του στον πρωτογενή τομέα και στη Μύκονο. Ένας τομέας που μπορεί να βοηθήσει και τουριστικά το νησί. 
 
Η αρχή έγινε με την κοπανιστή, ο συνδυασμός της οποίας με άλλα υλικά δημιουργούν υπέροχα γαστριμαργικά πιάτα τα οποία θα εμπεριέχονται σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
 
Τις εργασίες της σημερινής ημέρας παρακολούθησε και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, η Αντιδήμαρχος Ειρήνη Γρυπάρη, ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης Δημήτρης Κοντιζάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών τις αντιπολίτευσης Φρατζέσκος Βιγλιάρης και Άννα Καμμή, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος.  
 
Video από τις εισηγήσεις των ομιλητών θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε σε νεώτερη ανάρτηση.