Άρθρο για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Μύκονο

Άρθρο για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Μύκονο

 

 

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας είναι αναμφισβήτητα και τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες. Τα Άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μια κοινωνική ομάδα για την οποία η πολιτεία οφείλει να καταβάλει ιδιαίτερη μέριμνα και μέσα από δράσεις επικοινωνίας να κατορθώσει να ενημερώσει τους  πολίτες  για την ορθή διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.
 
Χωρίς να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα κατοικούν περίπου πάνω από 1.000.000 ΑμεΑ. Με λίγα λόγια 1 στους 10 πολίτες είναι άτομο με  ειδικές ανάγκες.
Ουσιαστική  αλλαγή στη στάση απέναντι στα άτομα με αναπηρία και επίσημη αλλαγή στις προσεγγίσεις των διεκδικήσεων τους,  σηματοδοτείται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) 
Η Μύκονος μέχρι και πριν λίγα  χρόνια δεν σου παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία για να έχει ένα άτομο ΑμεA πρόσβαση σε μια δύσκολη καθημερινότητα.  Ελάχιστες υποδομές,  απευθυνομενες σε συγκεκριμένα πράγματα και μόνο για πολύ συγκεκριμένα πράγματα..  
Ξαφνικά όμως ένα καλοκαίρι  η είδηση  για την εγκατάσταση του πρώτου seatrack  σε πολυσύχναστη παραλία της Μυκόνου μου φάνηκε σαν μια φωτεινή χαραμάδα στην άκρη του τούνελ.  Ιδιώτες άρχισαν να παραχωρούν θέσεις στάθμευσης σε ιδιωτικά πάρκιν και έτσι τα πράγματα άρχισαν ολοένα να φαντάζουν λίιγο καλύτερα.
Κατάλαβα κι εγώ πλέον  ότι η κοινωνία και οι φορείς του νησιού είχαν ωριμάσει και ήταν έτοιμοι να κάνουν ένα μεγάλο βήμα  προς μια μεγάλη αλλαγή για ένα καλύτερο και «προσβάσιμο» αύριο. 
Γνώρισα σιγά σιγά πολλούς μόνιμους κατοίκους στο νησί με αναπηρία. Όλοι είχαν της ίδιες ερωτήσεις μαζί με μένα: .
Πρόσβαση στην Χώρα Μυκόνου, θέσεις στάθμευσης , πρόσβαση στους Μύλους , Άνω Μερα, παραλίες, δραστηριότητες, υπηρεσίες, τουαλέτες. 
Πράγματα μικρά αλλά τόσο σημαντικά για τα ΑμεΑ και για μια αξιοπρεπή  αυτοεξυπηρέτησή η τους., 
Χρειάζονται πολλά βήματα για να μπορέσει ένας τόπος γίνει πλήρως λειτουργικός και προσβάσιμος σε περιπτώσεις ΑμεΑ, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ύπαρξη σωστής παιδείας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και όλων  των φορέων που το απαρτίζουν.
Και  βέβαια μέσα σε κάθε παρέμβαση  πρέπει να προσέξουμε και να λάβουμε υπόψιν μας την μοναδική και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων ώστε οι παρεμβάσεις και οι υποδομές υπέρ ΑΜΕΑ να μην αλλοιώνουν τον χαρακτηραχαρακτήρα του νησιού. 
Η νομοθεσία πλέον είναι ξεκάθαρη και δίνει σαφής οδηγίες για όποιαδηποτε αλλαγή σε δημόσια κτίρια αλλά και κοινόχρηστους χώρους. Οπότε δεν έχουμε καμία δικαιολογία για την μη αξιοπρεπή μετατροπή των υπαρχόντων αλλά και καινούργιων υποδομών σε υποδομές και χώρους με προσβασιμότητα.
Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα νησί όπου κάθε χρόνο δέχεται τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Ένα νησί παγκόσμιας εμβέλειας με τους πιο φιλόξενους κατοίκους.
Ξέρουμε άραγε πόσοι από τους τουρίστες που υποδεχόμαστε έχουν κάποιο είδος αναπηρίας? Προσωπικά έχω δει πολλούς  να προσπαθούν,  να προσπεράσουν εμπόδια που χωρίς την βοήθεια δεύτερου η τρίτου ατόμου δεν θα τα κατάφερναν.
Τον τελευταίο χρόνο είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί πραγματικά βλέπω ότι η Μύκονος έχει την ειλικρινή διάθεση να αλλάξει όλο αυτό ώστε να μπορέσει να αναδειχτεί και σε αυτόν τον τομέα.  Η Δημοτική αρχή , οι επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού δρουν πλέον σεβόμενοι τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Προσωπικά έχω κάνει  πολλά ραντεβού με τον Δήμαρχο Κων/νο . Κουκά και του έχω μεταφέρει όλους τους προβληματισμούς ,  σκέψεις  και ιδέες μου.  Με μεγάλη μου χαρά  είδα ότι σαν Δήμαρχος  ο κ. Κουκας είχε προβεί ήδη σε κάποιες ενέργειες  και μου έδειξε ότι έχει μεγάλη ευαισθησία σε όλα τα κοινωνικά θέματα όπως και αυτά  των ΑμεΑ.
Επίσης είχα ραντεβού και με αντιδημάρχους όπου μου έδειξαν και εκείνοι την διάθεση και την ευαισθησία τους  να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί . Άλλωστε κάποιοι ήδη με ενέργειες του Δήμου άλλα και δικές τους βοηθούν την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα χρόνια τώρα με τον τρόπο τους.
Πλέον ο Δήμος μας σε σύντομο χρονικό διάστημα και για πρώτη φορά έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα απευθύνεται αποκλειστικά για τα ΑμεΑ και δεν θα αφορά μόνο την προσβασιμότητα αλλά δράσεις και ενημέρωση σε συγκεκριμένα θέματα, εκδηλώσεις και πολλά άλλα. Είμαι σίγουρος ότι σαν κάτοικοι του νησιού θα είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας και σε αυτό το κομμάτι .
Ένιωσα πολύ ωραία όταν από ανακοινώσεις του Δήμου για μελλοντικά έργα, είδα ότι στις μελέτες είχαν συμπεριλάβει σε θέματα προσβασιμότητας και τα Άτομα με Αναπηρία.
Πρόσφατα ο Δήμος μας εντάχθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα EXTRAMILES όπου μας δίνετε η δυνατότητα καταγραφής όλων των σημείων πρόσβασης που υπάρχουν στο νησί αλλά θα είναι και μια μεγάλη προβολή του τόπου μας σε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα της χώρας και του κόσμου. 
Ο καιρός περνά και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται οι αλλαγές σε αυτόν το τομέα. Επίσης  οι κάτοικοι του νησιού θα σεβαστούν τις προτεραιότητες και τα δικαιώματα των ΑμεΑ και μαζί με τους φορείς θα διασφαλίσουμε ένα προσβάσιμο αύριο για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Πρόσφατα πήρα μέρος στην διαβούλευση με τηλεδιάσκεψη  για το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης κινητικότητας του Δήμου Μυκόνου,  και πραγματικά η προσβασιμότητα των ΑμεΑ  κατείχε πρωταρχικό ρόλο σε όλη την εξέλιξη του σχεδίου.
Ολοκληρώνοντας, σημειώνω να πω ότι το πιο σημαντικό κομμάτι για αυτή την  αλλαγή είμαστε εμείς τα ΑμεΑ. Εμείς πρέπει να βγούμε και να κινηθούμε πάνω στο νησί μας ώστε να προτείνουμε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προσβάσιμες περιοχές. 
 
Του Γεώργιου Καφετζή