Δημόσιες συνεδριάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Δημόσιες συνεδριάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά;

 

 

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε στον ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης μία δημοσίευση που έγινε πρόσφατα σε σελίδα του νησιού. Το θέμα αφορούσε την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού για την διοργάνωση του καλοκαιρινού φεστιβάλ. Τα αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν από την συνεδρίαση του Δ.Σ. και αναφέρονταν στην απευθείας ανάθεση που έγινε σε συγγενή πρώτου βαθμού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού (από τον συνδυασμό της προέδρου του Οργανισμού, κας Καμμή) με το ποσό των 13.000€ για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, ο οποίος μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα παραιτήθηκε από την διοργάνωση.  
 
Η δημοσίευση προκάλεσε αίσθηση με αποτέλεσμα τόσο η ίδια η πρόεδρος όσο και κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. να θέλουν να πάνε το θέμα της δημοσιοποίησης στα δικαστήρια, εγείροντας ζητήματα προσωπικών δεδομένων.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνεδριάσεις του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων είναι και παραμένουν δημόσιες, εκτός κι αν υπάρχει αντίθετη απόφαση από το Σώμα, κάτι που ουδέποτε έχει συμβεί στην ιστορία του Οργανισμού. Ωστόσο λόγω των ειδικών συνθηκών του covid-19 οι συνεδριάσεις διεξάγονται πλέον μέσω τηλεδιάσκεψης. 
 
Οι συμμετέχοντες σε αυτές είναι επίσης δημόσια πρόσωπα, άλλα εκλεγμένα και άλλα τοποθετημένα από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υποψήφιοι των συνδυασμών που κατέβηκαν στις εκλογές το 2019 και στις συνεδριάσεις εκφέρουν δημόσιο λόγο.  
 
Έχουμε λοιπόν μία δημόσια συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν δημόσια πρόσωπα που πρέπει να αποφασίζουν για το δημόσιο συμφέρον όπως το καλεί η θέση τους. 
 
Να αναφέρουμε ότι σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν συμβούλια που επιτρέπουν την είσοδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις συνεδριάσεις τους για την καταγραφή τους έστω και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει ο covid-19.
 
Στο Δήμο Μυκόνου δεν είναι η πρώτη φορά που συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και μάλιστα όχι Νομικού Προσώπου του Δήμου, αλλά του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγράφεται και κοινοποιείται και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση χωρίς την άδεια του Δημάρχου και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως κάποιος μέχρι σήμερα να έχει εγείρει θέμα παράνομων καταγραφών και προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα έχει γίνει καταγραφή σε τρεις συνεδριάσεις στο παρελθόν (Μάιο και Ιούνιο 2020), από μέλος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ έχει υπάρξει και άλλη δημοσίευση συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου στην ίδια ιστοσελίδα που δημοσίευσε και το επίμαχο συμβούλιο του Νομικού Προσώπου του Δήμου, χωρίς να υπάρξει καμία πρότερη διαμαρτυρία.
 
Τι είναι αυτό λοιπόν που έκανε την πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης να δυσανασχετούν σε βαθμό που να προγραμματίζεται για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση «για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων για την προστασία των δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των μελών του Δ.Σ. του ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης από την «παράνομη καταγραφή και κοινολόγηση» της συνεδρίασης 29/3/2021»; 
 
Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά ερωτήματα όπως «Τι είναι αυτό που θορύβησε τόσο πολύ τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΚΟ Αξιώτης εφόσον όλες οι διαδικασίες σύμφωνα με την πρόεδρο ήταν σύννομες; Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έχουν μόνο οι σύμβουλοι του Γρυπαρείου και όχι του δημοτικού συμβουλίου; Γιατί η πρόεδρος ως γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ζήτησε την άσκηση ένδικων μέσων και για τον δημοτικό σύμβουλο που δημοσίευσε τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εν αγνοία του Σώματος; 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος που κατέγραψε και δημοσιοποίησε τα δημοτικά συμβούλια στον λογαριασμό του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ανήκει στον ίδιο συνδυασμό με την πρόεδρο του Οργανισμού και η οποία και επιβράβευσε τότε την κίνηση του συναδέλφου της και μέλους της παράταξής της γράφοντας «μπράβο» στα σχόλια για την δημοσιοποίηση της τότε συνεδρίασης, και της σημερινής «παράνομης καταγραφής και κοινολόγησης». 
Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ομοειδής περιπτώσεις; Ωστόσο σαφώς και αλλάζουν τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται, αν και το πρόσωπο στο ΔΣ του Γρυπαρείου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
 
Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε με ενδιαφέρον την σημερινή συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις των μελών αρκετά εκ των οποίων είναι και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και την απόφαση που θα ληφθεί η οποία και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις που πιθανότατα θα ακολουθήσουν.