Μειώθηκε ο δείκτης μετάδοσης, αυξήθηκε η θετικότητα: Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας

Βελτίωση κάποιων υγειονομικών δεικτών, επιδείνωση άλλων κρίσιμων. Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 25 – 31 Μαρτίου, παραμένει μικτή, με τους ειδικούς να κάνουν σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, που όμως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά για άνοδο των νοσηλειών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως έδειξε η 43η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 31 Μαρτίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,98. Στις 24 Μαρτίου ο δείκτης μετάδοσης ήταν 1,02. Στον αντίποδα, ο δείκτης θετικότητας (θετικά κρούσματα ανά εκατό) ήταν 6,11 την εβδομάδα από τις 22 έως τις 28 Μαρτίου, όταν την εβδομάδα 15 – 21 Μαρτίου ήταν 5,96.
Τα τελευταία δεδομένα
O μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.621 κρούσματα, από 2.609 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας οριακή αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ωστόσο ότι την τρέχουσα εβδομάδα τα τεστ ήταν μειωμένα λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 47,1% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 12,8% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Τονίζεται ότι στις 30 Μαρτίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 4.340 στην επικράτεια και σε 2.097 στην Αττική, που αποτελούν νέες υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας.
Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων παραμένει στα 44 έτη.
Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 63,4 (από 56,7 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 739 (από 699).
Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 84% (από 80% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 94% και 85% αντίστοιχα (από 92% και 76% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).
Μειώθηκε η κινητικότητα στα πάρκα
Συγκρίνοντας την μεταβολή της κινητικότητας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας (20 – 26 Μαρτίου) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (13 – 19 Μαρτίου), παρατηρείται μείωση της κινητικότητας κατά 8,4 πμ στα πάρκα και στους υπαίθριους χώρους, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες, καθώς και η παραμονή στην κατοικία, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.
capital.gr