Εστίαση: Ποιοι δικαιούνται στήριξη έως 100.000€ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Εστίαση: Ποιοι δικαιούνται στήριξη έως 100.000€ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Πόσοι θα λάβουν την ενίσχυση και σε ποιο ύψος θα μπορεί κατά περίπτωση να φθάσει – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι – Πότε λήγει η προθεσμία για τα θερμαντικά σώματα
 
Άμεσα αναμένεται να τρέξουν οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες. Με βάση αυτή περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φθάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους. Δικαίωμα για την επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.
 
Αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι κλειστές επί πέντε συναπτούς μήνες, βούληση της κυβέρνησης και του υπ. Ανάπτυξης, που «τρέχει» τη δράση μέσω του ΕΠΑνΕκ, είναι να ανοίξει γρήγορα η σχετική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και να ακολουθηθεί μία τάχιστη διαδικασία αιτήσεων, αξιολογήσεων και εγκρίσεων. Στόχος είναι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι επιχειρήσεις, να λάβουν τα κεφάλαια της ενίσχυσης πριν το Πάσχα, οπότε και εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι βέβαια που θα κριθεί απ’ την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη διάρκεια του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και των σχολείων που προηγούνται.
 
Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη η δράση να παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Ιουλίου προκειμένου και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.