Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός αποζημίωσης ενοικίων

Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός αποζημίωσης ενοικίων

 

 

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τα κουρεμένα ενοίκια. Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο αρνείται πεισματικά να ανοίξει την εφαρμογή για αρχικές δηλώσεις covid. Παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει το 40% των ενοικίων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση δεν τους δίνει την ευκαιρία να υποβάλλουν εκ των υστέρων τις σχετικές δηλώσεις και να αποζημιωθούν. Το γεγονός είναι τουλάχιστον περίεργο καθώς οι ιδιοκτήτες δεν έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση αλλά για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν τη δήλωση covid με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χάσει σημαντικά ποσά. Και ουδείς μπορεί να κατανοήσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο μοναδικό ίσως "κλάδο" που στήριξε, έστω και μέσω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, την αγορά. Για παράδειγμα:
 
-          Ιδιοκτήτης ακινήτου αν και υπέβαλε εμπρόθεσμα τη δήλωση covid δεν αποζημιώθηκε καθώς ο ενοικιαστής, χωρίς να τον ενημερώσει, από ατομική επιχείρηση που είχε συνέστησε ΙΚΕ. Άλλαξε δηλαδή τη μορφή της εταιρείας. Και ως εκ τούτου δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία οπότε και απορρίφθηκε.
 
-          Ενοικιαστές (της κύριας και φοιτητικής κατοικίας) δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή και τους ενημέρωσαν με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει. Και για αυτούς δεν επιτρέπετε να διεκδικήσουν αποζημίωση
 
-          Έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μειώσεων.
 
Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν δίνει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις covid.
 
 Στο μεταξύ όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποπέσει σε λάθος και δεν έχουν λάβει την αποζημίωση από το κράτος για τα κουρεμένα ενοίκια και εφόσον είχαν υποβάλλει αρχικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές προκειμένου να γίνει οι απαραίτητοι συμψηφισμοί με μελλοντικούς φόρους για ενοίκια μέχρι και τον Οκτώβριο και να πιστωθούν τα ποσά για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ειδικότερα:
 
 
·       Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν  τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020
 
·       Μέχρι 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές "Δηλώσεις Covid" και "Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας".
 
·       Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις  για λάθη και παραλείψεις σε  δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020
 
·       Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν  "Δήλωση Covid" και "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021
 
·       Μέχρι  29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.
capital.gr