Ελπίδα για υψηλότερη ανάπτυξη λόγω του τουρισμού

Ελπίδα για υψηλότερη ανάπτυξη λόγω του τουρισμού

 

 

 

Τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού, αναπτερώνουν τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου για ανάπτυξη κοντά στο 4,3% του ΑΕΠ για το 2021, αν η οικονομία θα ξεκινήσει την επανεκκίνηση μέσα στον Απρίλιο.
 
Μακριά από τις προβλέψεις που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, τα μηνύματα που φτάνουν έμμεσα ή άμεσα από τον τομέα του τουρισμού, είναι όλο και καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ήδη, καταγράφονται μαζικές κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και οι χώρες που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν τους εμβολιασμούς ταχύτερα από την Ευρώπη, δείχνουν ξαφνικά ενδιαφέρον, για διακοπές στην Ελλάδα. Σε μακροοικονομικό επίπεδο από την μη πρόβλεψη που υπήρχε πριν ένα μήνα για την πορεία του τουρισμού, τώρα το ΥΠΟΙΚ προβλέπει αύξηση περίπου 100% στις εισπράξεις σε σύγκριση το ομολογουμένως πολύ κακό για τον τουρισμό 2020. Ως γνωστό, λόγω κορονοϊού και της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε ένα χρόνο πριν τα έσοδα από τον τουρισμό κατέρρευσαν στα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.
 
Με τις σημερινές προβλέψεις το υπουργείο Οικονομικών αναμένει εισπράξεις από 8 έως 9 δισ. ευρώ για φέτος, κάτι που θα δώσει αύξηση 3% στο ΑΕΠ. Βεβαίως, μέρος του οποίου θα αντισταθμιστεί από την ύφεση που προκαλεί η παράταση του lock down. Ακόμη και 1% να είναι η καθαρή επίδραση των εσόδων αυτών στο ΑΕΠ, τότε το οικονομικό επιτελείο μπορεί να ελπίζει για το σύνολο του χρόνου σε ανάπτυξη 4,3% του ΑΕΠ από 3,3% του ΑΕΠ που ήταν το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού. Το σενάριο αυτό αντιμετωπίζονταν από τον Φεβρουάριο ως βασικό.
 
Ποσοστιαία το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι για φέτος ο τουρισμός θα ανακτήσει περίπου το 50% από το τζίρο του 2019, (έναντι 60% που υπολόγιζε ο προϋπολογισμός) με προοπτική να καλυφθεί το σύνολο της απώλειας το καλοκαίρι του 2022. Πάντως υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, που πιστεύουν ότι με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ο τουρισμός θα πάει ακόμη καλύτερα, καθώς θα επεκταθεί η τουριστική περίοδος και θα υπάρξει έξτρα κέρδος από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
 
 
Η καλύτερη εικόνα που δίνει πλέον ο τουρισμός, γεννά αισιοδοξία ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα είναι καλύτερο από ότι αναμένονταν, ενώ μέχρι πρότινος κανείς δεν διακινδύνευε πρόβλεψη για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
 
Ανησυχία για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Με αυτά τα δεδομένα, ο μόνος παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε και φέτος είναι η πορεία της πανδημίας. Η μετάφραση αυτής της κατάστασης για τα δημόσια οικονομικά, είναι μέχρι πότε το δημόσιο θα υποχρεώνεται σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης των 725 εκατ. ευρώ πριν ξεκινήσει μια - μερική έστω - επανεκκίνηση της οικονομίας. Ως γνωστό πλέον, η μεγαλύτερη αγωνία βρίσκεται στο χρόνο και τον τρόπο με τον οποίον θα ανοίξει το λιανεμπόριο που έχει και την μεγαλύτερη βαρύτητα στα δημόσια οικονομικά αυτή την περίοδο, καθώς η τουριστική σεζόν βρίσκεται ακόμη στην αρχή της.
 
Μια δεύτερη ανησυχία, είναι ο χρόνος επανεκκίνησης της εστίασης. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα λουκέτα και η αύξηση της ανεργίας, την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την επέκταση των μέτρων ύψους 1,4-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα ειδικό πρόγραμμα με χρήματα του ΕΣΠΑ που αναμένεται να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του κλάδου. Παράλληλα βέβαια και το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων για να βοηθήσει την εποχική απασχόληση του τουρισμού.
capital.gr