Ελένη Κοντιζά: Η δική μας Μαντώ

Ελένη Κοντιζά: Η δική μας Μαντώ

 

 

Παραμονή της 25ης Μαρτίου, μίας ημέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Μία επετειακή χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μέρα που σήμανε ο αγώνας για την επανασύσταση του Έθνους.
 
Η δημοσιογράφος, εντεταλμένη Δ.Σ. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Μυκόνου Ελένη Κοντιζά, μέσα από τον λογαριασμό της στα social media έστειλε το δικό της μύνημα για την Μυκονιάτισσα Ηρωϊδα Μαντώ Μαυρογέννους και τις αξίες με τις οποίες είναι ταυτισμένο το όνομά της.
 
"Παραμονή 25ης Μαρτίου. Ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Επανάσταση και ταυτισμένη με την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα σχολεία μας κατέθεταν στεφάνι στην προτομή της Μυκονιάτισσας Ηρωίδας Μαντώ Μαυρογέννους. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που αυτό δεν γίνετε λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό. Ωστόσο η Μαντώ βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας εξαιτίας ενός αντικειμένου που πωλείται σε ένα μουσειακό χώρο.
 
Με αφορμή την σημερινή ημέρα ήθελα να καταθέσω δύο λόγια με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη της. Δύο λόγια για την δική μας Μαντώ που έδωσε τον μεγάλο Αγώνα του Έθνους και όχι για το είδωλο που μπορεί να παρουσιάζεται σήμερα σε πάσης φύσεως αντικείμενα μέσα από τα μάτια του εκάστοτε δημιουργού τους.
Η δική μας Μαντώ είχε χάρη, ομορφιά, πίστη σε Αξίες και Ιδανικά που σήμερα καταπατώνται.
Η δική μας Μαντώ ήταν πατριώτισσα. Σήμερα ο πατριωτισμός είναι δακτυλοδεικτούμενος.
Η δική μας Μαντώ είχε θάρρος. Σήμερα το θράσος περισσεύει.
Η δική μας Μαντώ είχε γενναιότητα. Σήμερα οι γενναίοι αναζητούνται.
Η δική μας Μαντώ είχε λεπτότητα. Σήμερα κυριαρχεί η αγριότητα.
Η δική μας Μαντώ είχε ποιότητα. Σήμερα σπείρεται η χυδαιότητα.
Η δική μας Μαντώ είχε ευγένεια. Σήμερα η αγένεια είναι διάσπαρτη παντού.
Η δική μας Μαντώ θυσιάστηκε στον αγώνα για την Λευτεριά. Σήμερα η λευτεριά έχει πενταψήφιο νούμερο.
Η δική μας Μαντώ κατέθεσε τα πάντα στο βωμό της Επανάστασης. Δεν έκανε τα πάντα στο βωμό του κέρδους.
Η δική μας Μαντώ πάλεψε για την Εθνική μας Ανεξαρτησία και δεν ήταν ταγμένη σε μία παγκόσμια κυριαρχία.
Η δική μας Μαντώ σχεδίαζε Επανάσταση υπερασπιζόμενη την τιμή της Πατρίδας. Δεν σχεδίαζε προς τιμήν του χρήματος κακόγουστα «επαναστατικά» μπιχλιμπίδια.
Η δική μας Μαντώ έγραψε το όνομά της με ένδοξα γράμματα στις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Δεν επιχείρησε να κερδίσει λίγα λεπτά δημοσιότητας.
Η δική μας Μαντώ ήταν πρωτοπόρα. Δεν σκέφτηκε ποτέ αν ήταν political correct ο Αγώνας της. Απλά τον έδωσε.
Η δική μας Μαντώ ήταν βγαλμένη από άλλη εποχή και το όνομά της είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα για
τον Ηρωισμό,
το Πνεύμα και
το Μεγαλείο που διέκριναν όλο το βίο της.
 
Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη και ο θησαυρός που μας άφησε. Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα δεν έχει ανάγκη από φτιασιδώματα, τέχνες και τεχνικές.
Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη είναι να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη της και να μεταλαμπαδεύσουμε τις Αξίες και τα Ιδανικά της στις επόμενες γενιές. Αυτό θα ήθελε η δική μας Μαντώ.
Ας μην αναζητάμε τις αξίες της εκεί που δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν. Ας μην ψάχνουμε το μέτρο εκεί που έχει χαθεί.
Η Μαντώ Μαυρογέννους είναι ΗΡΩΪΔΑ ΑΘΑΝΑΤΗ και η ψυχή όπως και η τιμή του Ήρωα είναι όχι μόνο ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΗ, αλλά και ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.
Κάθε άνθρωπος αφήνει το αποτύπωμά του σε αυτή τη γη και το αποτύπωμα της Μαντούς Μαυρογέννους σφραγίζει τους αιώνες, με σπουδαία διδάγματα.
Η Μαντώ Μαυρογέννους ήταν και παραμένει Άξιο τέκνο της Ελλάδας και του Έθνους μας.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτήν είναι να σταθούμε με σεβασμό στη Μνήμη της και να την αφήσουμε να αναπαυτεί εν ειρήνη, μιας και πέρασε όλο το βίο της πολεμώντας.
Για την δική μας ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΟΥΣ είμαστε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ και ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ όχι μόνο εμείς σαν Μυκονιάτες, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός που σέβεται το πρόσωπό της απανταχού της γης.
ΑΘΑΝΑΤΗ"