Κορωνοϊός: Η Κομισιόν απειλεί να αποκλείσει τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Η Κομισιόν απειλεί να αποκλείσει τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca

 

 

Απειλές προς την εταιρεία για να σεβαστεί το συμβόλαιό της  - «Παγώνουν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50 στη Βρετανία λόγω έλλειψης των δεύτερων δόσεων - Η Pfizer προειδοποιεί την ΕΕ: Ίσως αποβεί μοιραίο το μπλοκάρισμα εξαγωγών εμβολίων στη Βρετανία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε σήμερα με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της.
 
«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.
 
«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.
 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.
 
Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η ΕΕ. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία γίνεται 20 ημέρες αργότερα ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.
 
Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ.
 
Βρετανία: Ο Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50
 
Παράλληλα, προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να ανακοινώνει προ λίγων 24ώρων ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών. Ο Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών θα καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50.
 
Οι επικεφαλής του NHS προειδοποίησαν για μια «σημαντική μείωση» στις παραδόσεις από κατασκευαστές, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στον όγκο των διαθέσιμων δόσεων.
 
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια εταιρεία οφείλονται οι καθυστερήσεις. Πηγές και έγγραφα των αρχών της Σκοτίας δείχνουν ότι οι προμήθειες της Pfizer θα μειωθούν σχεδόν κατά το μισό τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ανταποκρίτρια του BBC υποστήριξε ότι με βάση όσα της είπαν το πρόβλημα βρίσκεται στη διαθεσιμότητα των εμβολίων της AstraZeneca που είναι λιγότερα απ’ ότι αναμενόταν.
 
Η Βρετανία βρισκόταν κοντά στην έναρξη εμβολιασμών σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ότι θα συμβεί πριν τον Μάιο. Σύμφωνα με το NHS, το πρόβλημα στις προμήθειες αναμένεται να διαρκέσει για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.
 
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας επιμένει ότι η χώρα είναι ακόμη σε τροχιά να πετύχει τον στόχο της ώστε να έχει εμβολιάσει τους πάντες μέχρι τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι η καθυστέρηση δεν σημαίνει και παράταση του lockdown, χωρίς πάντως να δεσμευτεί γι’ αυτό.
prothema.gr