Τα μέτρα αποσυμπίεσης του lockdown που ανακοινώνονται σήμερα - Η δύσκολη εξίσωση

Τα μέτρα αποσυμπίεσης του lockdown που ανακοινώνονται σήμερα - Η δύσκολη εξίσωση

 

 

Τα πρώτα μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της πολυπόθητης επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα αναμένεται να λάβουν…σάρκα και οστά σήμερα. Στις δέκα το πρωί σηκώνει αυλαία η καθιερωμένη, κάθε Παρασκευή, συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία, με το τέλος των συζητήσεων, θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, που θα αποφασίσει για το τελικό κράμα των παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στελέχη, αυτό που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία, με το μέγιστο ζητούμενο να είναι η εξεύρεση βαλβίδων αποσυμπίεσης, οι οποίες θα ενεργοποιούνται σημείο προς σημείο, πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και αυξημένη προσοχή. Η αρχή του κύκλου των κινήσεων θα έχει ως αποτύπωμα τις προσαρμογές στο υπάρχον πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και η επιτυχία των πρώτων βημάτων, που έρχονται στον ορίζοντα, με τη λογική ότι το αποτύπωμά τους στη μετάδοση του ιού είναι μικρό, θα κρίνει, ουσιαστικά, το τι μέλλει γενέσθαι με τα έτερα μεγάλα ερωτηματικά που βρίσκονται στο τραπέζι. Δηλαδή, πότε θα σηκώσει, εκ νέου, ρολά το λιανεμπόριο (δομικό συστατικό για να…πάρει ανάσες η πραγματική οικονομία) και πότε θα λειτουργήσει και πάλι η εστίαση, που βρίσκεται σε δίνη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
 
"Όπως παραδέχονται οι επιστήμονες αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι θα βρίσκονταν σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που αναζητείται στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Εργαλεία που αφενός θα λειτουργούν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών και ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη αποφυγής συγκεντρώσεων σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες. "Πρόκειται ουσιαστικά για προσαρμογές που κρίνονται απαραίτητες λόγω της κούρασης που παρατηρείται στην κοινωνία, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η διάρκεια των ημερών μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, καθιστώντας εφικτή την  παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Αυτό πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να ανατρέπεται η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας", προσθέτουν.
 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο τέλος της ημέρας αυτό που θα αποφασιστεί θα αφορά:
 
-Στη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις επτά στις εννέα το βράδυ, χωρίς να αποκλείεται η συζήτηση να επεκταθεί και στο ωράριο για τις καθημερινές.
 
-Στη χαλάρωση της χρήσης του κωδικού "6", ο οποίος έχει…συμπιεστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να επιτραπεί, εκ νέου, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο.
 
-Στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
 
Από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, το οποίο, εφόσον αποφασιστεί, θα έχει ως απαρχή την 22α Μαρτίου. Η συζήτηση για αυτό το πεδίο θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη, καθώς υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που εκφράζουν ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μία τέτοια κίνηση, ενώ έτεροι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο ουδέτερο, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Όσον αφορά στο μείζον ερώτημα που σχετίζεται με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, οι όποιες αποφάσεις φαίνεται να μετατίθενται για την επόμενη Παρασκευή και με το βλέμμα στο αποτύπωμα των κρουσμάτων.
capital.gr