Η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου και τα δεδομένα που θα καθορίσουν τις αποφάσεις

Η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου και τα δεδομένα που θα καθορίσουν τις αποφάσεις

 

Με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση για το άνοιγμα των κύκλων της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, από τη στιγμή που τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν να…ανάψει το πράσινο φως, οι ημέρες που βρίσκονται στον ορίζοντα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις από εδώ και πέρα αποφάσεις. Τα τελευταία δεδομένα της πορείας των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς και της πίεσης που δέχεται το σύστημα της υγείας (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα) με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο προβληματισμός για το αποτύπωμα του κορονοϊού στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλος, η εικόνα των μολύνσεων, καθώς και οι "ανάσες" στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο όποιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ενώ κομβικό κομμάτι της…εξίσωσης θεωρείται πλέον και η δεδομένη κόπωση των πολιτών, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής είτε χαλαρών, είτε σκληρών παρεμβάσεων.
 
 
Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην ερχόμενη Παρασκευή. Όταν και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα σκιαγραφήσει τα κομμάτια του δύσκολου παζλ όσον αφορά στην κοινωνική και οικονομική επάνοδο. Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου, εφόσον, πάντα, η εικόνα των μολύνσεων και των νοσηλειών επιτρέψουν μία τέτοια κίνηση. Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, το νούμερο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η κούραση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είναι δεδομένη, ενώ και η πραγματική οικονομία έχει φτάσει στο…όριο της αντοχής της. "Όπως έχουμε ξαναπεί, προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί και η Επιτροπή σε αυτή την προτεραιότητα, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει. Λειτούργησε υποδειγματικά το λιανεμπόριο, με κανόνες και από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες. Είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα", σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
 
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τις μεθόδους "click away" και "click inside" να αποτελούν παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παρουσία των πολιτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων. Πριν…σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο, μία πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή σε λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα. Δηλαδή, από τις 22 Μαρτίου. Τα προκαθορισμένα ραντεβού για αυτούς τους δύο τομείς κρίνεται ότι δε συμβάλουν στην αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, ενώ πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται ακόμα και η…χαλάρωση του κωδικού "έξι" για την άθληση, που τις τελευταίες ημέρες τέθηκε σε…συμπίεση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.
capital.gr