Κορωνοϊός: Οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις εμβολίου «είναι το μέλλον» της μάχης κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός: Οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις εμβολίου «είναι το μέλλον» της μάχης κατά της πανδημίας

 

 

Τακτικές επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα είναι απαραίτητες λόγω των μεταλλάξεων που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό και τον βοηθούν να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, εκτιμά η επικεφαλής του βρετανικού προγράμματος γενετικής επιτήρησης, Σάρον Πίκοκ.
 
Ο νέος κορωνοϊός -ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 2,65 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως από τα τέλη του 2019 όταν πρωτοεμφανίστηκε- μεταλλάσσεται κάθε δύο εβδομάδες περίπου, πιο αργά από τον ιό της γρίπης ή τον HIV, αλλά αρκετά για να χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις στα εμβόλια.
 
Η Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής του Covid-19 Genomics UK (COG-UK), το οποίο έχει χαρτογραφήσει την αλληλουχία των γονιδιωμάτων των μισών παραλλαγών του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία σε αυτή τη μάχη «γάτας με ποντίκι» ενάντια στον ιό.
 
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πάντα θα κάνουμε επαναληπτικά εμβόλια, η ανοσία στον κορωνοϊό δεν διαρκεί για πάντα» τόνισε η Πίκοκ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
 
Η ίδια δήλωσε ότι οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων θα είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, όπως γίνεται με τα εμβόλια της γρίπης, όμως υπογράμμισε ότι η ταχύτητα στην καινοτομία των εμβολίων σημαίνει ότι αυτά θα αναπτύσσονται και θα διατίθενται γρήγορα.
cnn.gr