Τριπλό άλμα ανάπτυξης περιμένει το υπουργείο Οικονομικών

Τριπλό άλμα ανάπτυξης περιμένει το υπουργείο Οικονομικών

Τρία συνεχόμενα τρίμηνα υψηλής ανάπτυξης περιμένει το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα ξεκινήσει την σταδιακή επανεκκίνηση το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου και δεν βρεί μπροστά της νέα lockdown.
 
Η ανάκαμψη αναμένεται από το δεύτερο τρίμηνο, αφού το πρώτο τρίμηνο θα είναι υφεσιακό. Η θετική έκπληξη από την μικρότερη κατά 2,3% ύφεση του 2020 σε σχέση με το 10,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, θα μετριάσει και την ύφεση του πρώτου τριμήνου στο οποίο μέχρι τώρα είχαμε μόνο την λειτουργία του λιανεμπορίου για 12 ημέρες, τον Ιανουάριο. Μια δεύτερη θετική έκπληξη, θα είναι η ύφεση του πρώτου τριμήνου να είναι ίση ή ελάχιστα μεγαλύτερη από την ύφεση κατά 7,9 % του ΑΕΠ, που καταγράφηκε στο 4ο τρίμηνο του 2020.
 
Στην φάση που βρισκόμαστε προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αφού το lockdown ενός μόνο κλάδου κοστίζει για κάθε μήνα κλεισίματος σε απώλειες φόρων και δαπάνες για μέτρα στήριξης περίπου 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ. Το λιανεμπόριο είναι ένας κρίσιμος κλάδος, καθώς θεωρείται ότι εκεί θα φανεί αμέσως η "εκτίναξη του ελατηρίου" της κατανάλωσης, με την συνδρομή μέρους των 10 δισ. καταθέσεων που έχουν συσσωρευτεί τους μήνες της πανδημίας από νοικοκυριά και των 10 δισ. καταθέσεων από επιχειρήσεις. Μάλιστα, για το λόγο αυτό εξετάζεται το άνοιγμα να είναι oλοκληρωμένο και όχι με click away μέσω ενός νέου κωδικού μετακίνησης, με χρονικό περιορισμό. Παράλληλα, μέσα στον Απρίλιο υπάρχει και σαν σκέψη να επιχειρηθεί και μια μετριασμένη εκκίνηση της εστίασης, όπου υπάρχει η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε υπαίθριους χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας.
 
Αν η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου γίνει μέχρι και το τέλος του μήνα η το αργότερο τις πρώτες μέρες του Απριλίου χωρίς νέα υπαναχώρηση και περιορισμούς, η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή. Τούτο διότι την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου το 2020 είχαμε το πρώτο σκληρό lockdown της οικονομίας μέχρι και το τέλος Μαΐου και μηδενικό τουρισμό για τον Ιούνιο με πολλά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά. Παράλληλα βέβαια η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχε ύφεση 13,8% του ΑΕΠ που ήταν η υψηλότερη τριμηνιαία ύφεση του προηγούμενου χρόνου.
 
 
Το τρίμηνο του τουρισμού
Πιο κρίσιμο θα είναι το τρίτο τρίμηνο του χρόνου όπου επίσης αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ με το απλό σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων πανευρωπαϊκά και πλέον θα ανοίξει ο τουρισμός εντός και εκτός Ελλάδας. Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου.
 
Ωστόσο το επιτυχημένο άνοιγμα του τουρισμού, προϋποθέτει μια θετική συγκυρία εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και να έχει εγκριθεί, είτε πανευρωπαϊκά είτε μέσω διμερών συμβάσεων το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των τουριστών από και προς την Ελλάδα.
 
Εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών με βάση μαρτυρίες των πρακτόρων θέλουν να υπάρχει από τώρα μεγάλος αριθμός κρατήσεων από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπως πχ την Γερμανία την Γαλλία. Με βάση αυτό η αναπλήρωση του τζίρου στο 60% του αντίστοιχου τζίρου του 2020 θεωρείται προς το παρόν εξαιρετικά αισιόδοξη ως πρόβλεψη με πιο ρεαλιστική - υπό προϋποθέσεις - την ανάκτηση του 50% του τζίρου του 2019. Και για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου αναμένεται διψήφια αύξηση του ΑΕΠ, αφού το 2020 για το ίδιο τρίμηνο καταγράφηκε ύφεση 10,5% του AEΠ με την πτώση του τζίρου στον τουρισμό να ξεπερνάει το 70%. Παράλληλα βέβαια για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου εκτιμάται ότι με την βοήθεια και του καιρού εκτός από τον τουρισμό θα έχει επανέλθει σχεδόν πλήρως και η λειτουργία της εστίασης.
 
Το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου εκτιμάται ότι πλέον οι περιορισμοί θα είναι ελάχιστοι και η οικονομία θα έχει ολοκληρώσει την επανεκκίνηση της και θα λειτουργεί κανονικά όλο το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το 2020 είχε περιορισμούς για τον Οκτώβριο και lockdown τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Άρα και για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλός.
Σε ότι αφορά την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να υιοθετήσει την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ αντί 4,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, αν και μπορεί να αποδειχθεί απαισιόδοξη.
capital.gr