Δημόσιο: Στα «σκαριά» προσλήψεις αποκλειστικά για τηλεργασία

Δημόσιο: Στα «σκαριά» προσλήψεις αποκλειστικά για τηλεργασία

 

 

Πρόβλεψη για χορήγηση μικρού επιδόματος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων στο σπίτι
 
Νομοσχέδιο που θα καθιερώνει την τηλεργασία στο Δημόσιο και θα προβλέπει τη χορήγηση μικρού επιδόματος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για όσους εργάζονται εξ αποστάσεων ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του επόμενου μήνα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν σκέψεις για πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ και δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δια ζώσης, ενώ θα προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη και δήλωση των υπαλλήλων.
 
Παράλληλα, το μέτρο της τηλεργασίας θα εφαρμόζεται σε προαιρετική βάση του υπαλλήλους του Δημοσίου εφόσον αυτοί συμφωνούν, χωρίς αλλαγές στο μισθολογικό τους status.
 
Οι στόχοι και ανάγκες που αναμένεται να καλύψει το εν λόγω νομοσχέδιο:
• Η ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
• Η διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ).
• Η ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.
• Η προσέλκυση στελεχών
• Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων
• Η αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την προστασία περιβάλλοντος.
• Η αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης, όπως της πανδημίας του covid-19
• Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημόσιου τομέα
newmoney.gr