Θεία λειτουργία στη Μητρόπολη στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά - Η ιστορία του εκ Νάξου καταγόμενου Αγίου

Θεία λειτουργία στη Μητρόπολη στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά - Η ιστορία του εκ Νάξου καταγόμενου Αγίου

 

 

 

Τρίτη σήμερα 2 Μαρτίου και η εκκηλία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά. Στον Μητροπολιτικό Ναό της Μυκόνου τελέσθηκε σήμερα Θεία Λειτουργία στη μνήμη του από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου π. Πέτρο Μαραγκό και τον π. Γεώργιο Κουσαθανά.
 
 
Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς, όπως αναφέρει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου π. Πέτρος, έχει καταγωγή από τη Μάξο και γεννήθηκε το 1851. Υπήρξε ένας απλοϊκός, ασκητικός και ακάματος εργάτης του Ιερού Θυσιαστηρίου του Θεού. Μετά τον θάνατο της συζύγου του, χειροτονείται διάκονος στις 28 Ιουλίου του 1879 στο ναό Μεταμορφώσεως της Πλάκας, και μετά από πέντε χρόνια, στις 2 Μαρτίου 1884 μ.Χ., χειροτονείται Πρεσβύτερος στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στο Μοναστηράκι. Λειτουργούσε καθημερινά για 50 συναπτά έτη στην Αθήνα, στους ναούς του Αγίου Παντελεήμωνος, κοντά στον Ιλισσό ποταμό, και της ακόμη πτωχότερης και απόμερης τότε Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του λεγομένου «Κυνηγού», στη σημερινή οδό Βουλιαγμένης.
 
 
Διακρίθηκε ως ο λειτουργικότερος ιερεύς, άνθρωπος προσευχής, του οποίου η ζωή υπήρξε και αναδείχθηκε συνεχής διακονία του Θυσιαστηρίου. Ήταν αφιλάργυρος και πλήρης έργων αγαθών και ελεημοσύνης. Του αρκούσε για τροφή λίγο ψωμί και λίγα χόρτα, τα οποία συνέλεγε ο ίδιος, και κάποιες φορές, λίγο γάλα που του πρόσφεραν βοσκοί στην ερημική τότε περιοχή της ενορίας του.
 
Αλησμόνητες παρέμειναν οι αγρυπνίες τις οποίες τελούσε στο ναό του Αγίου Ελισσαίου Αθηνών. Αναφέρονται και μαρτυρίες παιδιών, ότι τον έβλεπαν κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταρσιωμένο να στέκεται υπεράνω της γης. Μαρτυρίες δε περιφανών λογίων, όπως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρου Μωραϊτίδου, που έψαλλαν στις αγρυπνίες τις οποίες τελούσε, εξαίρουν τη σπάνια και αγία ιερατική αυτού προσωπικότητα.
 
 
Κοιμήθηκε το 1932 μ.Χ., και το Οικ. Πατριαρχείο τον αγιοκατάταξε το 1992 μ.Χ., τα Άγια του λείψανα τίθενται καθημερινά σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
 
Στην ενορία μας, έχουμε την ευλογία να έχουμε μικρό απότμημα των ιερών Λειψάνων του και κάθε χρόνο τελούσαμε νυχτερινή Λειτουργία στην μνήμη του. Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών τελέσαμε σήμερα το πρωί την Θ. Λειτουργία.