Επιχειρηματικά δάνεια: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δόσεων - Οι δικαιούχοι

Επιχειρηματικά δάνεια: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δόσεων - Οι δικαιούχοι

 

 

Τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα και Μάϊο το κράτος θα «πληρώσει» τις δόσεις χιλιάδων επιχειρηματικών δανείων: Το περιβόητο πρόγραμμα "Γέφυρα 2" ενεργοποιείται και το υπουργείο Οικονομικών δίνει μάχη με το χρόνο, ώστε να προλάβει να επιδοτήσει τους επαγγελματίες που τα δάνειά τους «ξεπαγώνουν» και οι τράπεζες τους ζητούν να εξοφλήσουν κανονικά τις δόσεις τους.
 
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό μέχρι και 90% και για διάστημα 8 μηνών έρχεται να καλύψει το κράτος μέσα από ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων: Η λεγόμενη «Γέφυρα 2» θα καλύπτει αυτή την φορά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.
 
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Γέφυρα 2
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης.
Σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα δοθεί επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να αποφύγουν οι συγκεκριμένοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης δόσεων για δάνεια επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που «έτρεξε» για τα φυσικά πρόσωπα, έπεσε στο τραπέζι και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζαν ότι είναι απαραίτητη η επιδότηση ώστε να μην βαφτούν ... κατακόκκινα χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια.
 
Λήγουν οι αναστολές πληρωμών
Άλλο ένα στοιχείο που συνέβαλλε ώστε οι τελικές αποφάσεις να γείρουν υπέρ ενός νέου προγράμματος επιδότησης δανείων προσαρμοσμένου στους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις είναι το εξής: Η στήριξη μέσω της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη αυτή την στιγμή, γιατί υπολογίζεται πως 9 στα 10 δάνεια των εν λόγω κατηγοριών (ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων) που σήμερα τελούν σε αναστολή πληρωμής, χάνουν την δυνατότητα να μην πληρώνουν δόσεις δανείου και θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου η εξυπηρέτησή τους. Γιατί είναι εκτεθειμένοι λοιπόν οι επαγγελματίες;
Σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί οι 9 μήνες αναστολής πληρωμών, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα moratoria πληρωμών ισχύουν για 9 μήνες. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η επέκταση της «προστασίας» και του «πάγου» στις καταβολές δόσεων -με βάση σχετική απόφαση- μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 αφορούσε μόνον όσες επιχειρήσεις δεν εξάντλησαν το εννεάμηνο στα τέλη Δεκεμβρίου).
 
Τι ύψους δάνεια μπαίνουν στο πρόγραμμα
Μέχρι ποιο ύψος δανείου όμως μπορεί να μπει στην ομπρέλα του νέου προγράμματος, που έχει τεθεί επί τάπητος με τους θεσμούς: Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες θα επιδοτείται για 8 μήνες η μηνιαία δόση δανείων ύψους έως 250.000 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα της εννεάμηνης κρατικής επιδότησης της δόσης θα απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν άλλου τύπου δάνεια, π.χ. επαγγελματικά, πλην στεγαστικών) και μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ.
Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο τα δάνεια να φέρουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο. Αφορά, δηλαδή, εξασφαλισμένα και μη δάνεια αρκεί ο δανειολήπτης να έχει πληγεί από την πανδημία. Ο μοναδικός «κόφτης» που θα έχει το «Γέφυρα 2» μπαίνει στο ύψος του δανείου, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.
 
Πριν από το Γέφυρα 2... επιδότηση τόκων
Μέχρι πάντως να υιοθετηθεί η Γέφυρα 2 το υπουργείο Ανάπτυξης θα «ενεργοποιήσει» ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων, στα πρότυπα του μοντέλου που είχε υιοθετηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο. Η επιδότηση θα αφορά σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και θα «καλύψει» τους τόκους που τους αντιστοιχούν για διάστημα τριών μηνών.
Μάλιστα η σχετική απόφαση αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, καθώς απομένει μόνον η τυπική έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να βγει στον «αέρα». Εξέλιξη που θα επιτρέψει να προχωρήσει η «κάλυψη» των τόκων που πληρώνουν οι επιχειρηματίες για τα δάνειά τους. Η δημόσια χρηματοδότηση συνολικά θα καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα την πάρει το υπουργείο Οικονομικών με το πρόγραμμα Γέφυρα ώστε από τον Μάιο και για διάστημα οκτώ μηνών να καλύπτεται έως και το 90% της δόσης των δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων!
enikonomia.gr