Εμβολιασμοί: Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια στις ηλικίες άνω των 75 ετών

Εμβολιασμοί: Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια στις ηλικίες άνω των 75 ετών

 

 

Έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού (η ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών ήταν η πρώτη στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο για την Covid-19 μετά την έναρξη του εμβολιασμού των υγειονομικών και όσων διαμένουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές) και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια στο μέτωπο της διασποράς, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.
 
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, η ηλικία των ασθενών που διαγιγνώσκονται με Covid-19  και χρειάζεται να νοσηλευτούν έχει αρχίσει να μειώνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, παρά το γεγονός πως εν γένει παραμένει η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στις απλές κλίνες λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων.
 
 
"Οι πιο ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ήδη αρχίζουν να προστατεύονται από την πρώτη δόση του εμβολίου " δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του παρέμβαση.
 
Σημειώνεται πως με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι σήμερα τα 70 έτη, η μέση ηλικία των κρουσμάτων τα 44 και των θανόντων από κορονοϊό τα 79.
 
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν επίσης πως υπάρχει μείωση των νέων διαγνώσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που αποδίδεται στην εμβολιαστική διαδικασία.
 
Εμβολιασμοί: Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια στις ηλικίες άνω των 75 ετών
(Πηγή: Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 21 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 15:00)
 
"Όσο προχωράει ο εμβολιασμός στη χώρα μας και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν να νοσηλευτούν.
 
Με το 6% των συμπολιτών μας να έχει ήδη εμβολιαστεί και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα, στους ευάλωτους άνω των 75 ετών.
 
Αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα" είχε αναφέρει ενδεικτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
 
Στην ενημέρωση είχε τονιστεί πως  η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις. Η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 40-64 ετών. Τους επόμενους μήνες οι ειδικοί αναμένουν πως ο εμβολιασμός θα περιορίσει την επίπτωση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και να περάσει στις νεότερες, που έχουν και τη χαμηλότερη νοσηρότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να αποσυμπιέζονται τα νοσοκομεία.
 
"Πράγματι μας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, και η αύξηση στις νοσηλείες Covid που επειδή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οδηγούν και στην αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ. Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο" δήλωσε εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο".
capital.gr