Εστίαση: Έρχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων - Ποιες δράσεις είναι στα σκαριά

Εστίαση: Έρχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων - Ποιες δράσεις είναι στα σκαριά

 

«Ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα στην εστίαση: Αν και σήμερα τα ρολά παραμένουν «σφραγισμένα», ήδη είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός προγραμμάτων που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους το πρώτο διάστημα μετά το άνοιγμα, όποτε καν αν αυτό έρθει. Έμφαση έχει δοθεί -σε αυτή την φάση-σε προγράμματα επιδοτήσεων για την προμήθεια εξοπλισμού, που θα διευκολύνει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πιο ασφαλή υγειονομικά προσέλευση πελατών.
 
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Λίγες μέρες απομένουν πριν να λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ που αφορούν στην προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και ήδη είναι στα «σκαριά» άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της εστίασης: Όπως λένε παράγοντες της αγοράς εστίασης, η επιδότηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων συμβάλλει ώστε τα εστιατόρια να δημιουργήσουν ανθρώπινες συνθήκες στους εξωτερικούς χώρους, όμως συνήθως οι χώροι αυτοί είτε είναι ανύπαρκτοι, είτε εντελώς εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, είτε είναι περιορισμένοι σε έκταση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως με δεδομένα τα μέτρα προστασίας (απόσταση τραπεζιών) δεν επιτρέπουν την παρουσία αρκετών πελατών και έτσι δεν είναι δυνατόν να πιάσουν τζίρο, που θα καλύψει τα τρέχοντα έξοδα.
Ζητούν λοιπόν, να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία και των εσωτερικών χώρων: Και σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Ανάπτυξης «κουβεντιάζει» πρόγραμμα επιδοτήσεων για την προμήθεια από την εστίαση του εξοπλισμού που απαιτείται για να λειτουργήσουν εν μέσω αυτής της ιδιόμορφης επιδημιολογικά κατάστασης και οι εσωτερικοί χώροι.
 
Τέλος χρόνου για τις ενισχύσεις των 5.000 ευρώ
Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα που αφορά στην επιχορήγηση για την αγορά θερμαντικών σωμάτων με το μέγιστο ποσό να φτάνει μέχρι και τα 5.000 ευρώ: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 17:00. Αυτές γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα https://heating-devices.mindev.gov.gr
Εδώ το σημείο «κλειδί» είναι πως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι… αναδρομική, καλύπτει δηλαδή και αγορές από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του.
 
Τι καλύπτει η επιδότηση των 5.000 ευρώ
Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει μέρος του κόστους απόκτηση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου, όπως:
 
Υγραερίου
Ηλεκτρικό
φυσικού αερίου
πάνελ υπερύθρων
αλογόνου
ή άλλο, αυτόνομο/μεμονωμένο ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.
 
Ποιοι ΚΑΔ ενισχύονται
Οι ΚΑΔ προς ενίσχυση είναι οι:
56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10
56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20
56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30
 
Και επιδοτήσεις για … συσκευές καθαρισμού αέρα
Με δεδομένο λοιπόν ότι κάποια στιγμή η εστίαση θα ανοίξει και τους εσωτερικούς της χώρους, στο Υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν πρόγραμμα επιδότησης αγοράς συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς (π.χ. covid)! Η δράση φυσικά αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης και θα προβλέπει ποσοστό επιχορήγησης 50% ως και 100%, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ενδέχεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή, είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων για την απόκτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα. Η δράση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα προβλέπει ποσοστό επιδότησης από 50% έως και 100%, με δεδομένο ότι το κόστος των μηχανημάτων κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ. Εάν και εφόσον «κλειδώσει» το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι η δημοσίευση της δράσης θα γίνει μέσα στο επόμενο 20ήμερο.
Όπως τονίζουν άνθρωποι της εστίασης δεν είναι όλα τα μηχανήματα που κυκλοφορούν ιονιστές και δεν απελευθερώνουν όζον: Κάποια από αυτά διαθέτουν συστήματα πολλαπλών φίλτρων φυσικού καθαρισμού του αέρα, με αντιμικροβιακές ιδιότητες, τα οποία κατακρατούν και καταστρέφουν ταυτόχρονα τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια και οι ιοί, όπως της γρίπης και του covid. Κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την παροχή τους σε αέρα και διατίθενται για τοποθέτηση στον τοίχο ή την οροφή, αλλά και επιδαπέδια με τροχήλατη βάση που κάνει εύκολη τη μεταφορά της από χώρο σε χώρο.
enikonomia.gr