Επανέρχονται οι χάρτινες αποδείξεις: Με σκανάρισμα θα «μετρούν» στο Taxis - Αλλαγές και στη φορολοταρία

Επανέρχονται οι χάρτινες αποδείξεις: Με σκανάρισμα θα «μετρούν» στο Taxis - Αλλαγές και στη φορολοταρία

 

 

 

Ανατροπές αναμένεται να έρθουν στο μέτρο των αποδείξεων και τη φορολοταρία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει ξανά τις χάρτινες αποδείξεις στο φορολογικό παιχνίδι καθώς θα μετράνε και αυτές για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων ενώ παράλληλα σχεδιάζονται νέα κίνητρα προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους με μετρητά. Ανατροπές έρχονται και στη φορολοταρία. Οι κληρώσεις που γίνονται κάθε μήνα εξετάζεται να αφορούν μόνο στις συναλλαγές με χάρτινες αποδείξεις και όχι με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) και οι φορολογούμενοι να κερδίζουν δώρα και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
 
 
Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με τις αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων να αναμένεται να ενεργοποιηθεί φέτος και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη στον ΑΝΤ1 προβλέπει: Το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και μετρητά.
 
Σε ειδική πλατφόρμα εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα μπορούν με το κινητό τους να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή θα διατίθεται το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone τον ειδικό κωδικό QR Code που είναι πάνω στην απόδειξη. Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή αν έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή μηχανή.
 
Με το σύστημα αυτό, όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" θα περιοριστεί το πάρτι που έχει στηθεί με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών. Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα περνάει τις αποδείξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά ή όχι της απόδειξης.
 
Επίσης θα υπάρχει θέσπιση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές με μετρητά. Μεταξύ αυτών εξετάζονται οι αλλαγές στη φορολοταρία με βασικότερη να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις σκαναρισμένες χάρτινες αποδείξεις. Τα χρηματικά ποσά που θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερα από 1.000 ευρώ που προβλέπονται σήμερα τον μήνα για 1.000 τυχερούς. Οι αλλαγές που εξετάζονται στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να τρέξουν παράλληλα με την online διασύνδεση των 600.000 ταμειακών μηχανών με το taxisnet.
 
Πηγή: enikonomia.gr