Σταϊκούρας: Παράταση έως τις 24 Φεβρουαρίου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Σταϊκούρας: Παράταση έως τις 24 Φεβρουαρίου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

 

 

Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν 5 - 7 Μαρτίου. Μέχρι τις 30 Ιουνίου τα δικαιολογητικά για Επιστρεπτέα 3 και 4. Επιβεβαίωση για τις πληρωμές αποζημιώσεων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Το σχέδιο για το «Γέφυρα 2» των επιχειρήσεων. Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς συντάξεις
 
Δυο ημέρες παράταση στην προθεσμία για για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των φορέων της αγοράς.
 
Η προθεσμία για την υποβολή λήγει στις 22 Φεβρουαρίου και όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του Σκάι το πρωί του Σαββάτου, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Ως αποτέλεσμα οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μεταξύ 5 – 7 Μαρτίου.
 
Η υποβολή αιτήσεων και σε αυτόν κύκλο συνεχίζεται με φρενήρη ρυθμό, παρότι η συγκεκριμένη φάση αφορά ποσό πληρωμών που δεν ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (το μικρότερο ποσό που δόθηκε ως τώρα ως Επιστρεπτέα). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χτες είχαν υποβληθεί 505.121 αιτήσεις για τα νέα κρατικά δάνεια της Επιστρεπτέας 6.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο Απρίλιο ενώ για την χορήγηση των επόμενων κρατικών δανείων θα ληφθεί υπόψιν και το 1ο τρίμηνο του 2021. Συνολικά μέσα από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολή θα διατεθούν 8,5 δισ. ευρώ.
 
Εξάλλου, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ δύο νέες αποφάσεις με τις οποίες διευκρινίζεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 και την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 θα γίνει στην πλατφόρμα myBusinessSupport έως την 30η Ιουνίου 2021.
 
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα όπως ισχύει η απόφαση ΓΔΟΥ 19/2021 η υποβολή των δικαιολογητικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 γίνεται έως την 30η Μαρτίου 2021.
 
Τα δικαιολογητικά
1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης):
 
– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
 
– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
 
Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
 
Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:
 
– ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ήταν υψηλότερος του 7,5, και
 
– ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0.
 
2. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.
 
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται εφόσον η επιχείρηση έχει ενισχυθεί με επιστρεπτέα προκαταβολή βάσει του Προσωρινού Πλαισίου.
 
Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ενοικίων για Νοέμβριο και Δεκέμβριο
Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του protothema.gr και του newmoney.gr o υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι χθες πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων αποζημιώσεις για τα κουρέματα που έγιναν στα ενοίκια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Συνολικά, για τον περασμένο Νοέμβριο καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 19,2 εκατ. ευρώ σε 176.404 ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τον Δεκέμβριο δόθηκαν 22,1 εκατ. ευρω σε 205.646 δικαιούχους (και προφανώς θα υπάρξουν και άλλη πληρωμή μετά από τους έλεγχους και τις διορθώσεις). Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιανουαρίου (το 80% της απώλεια του ονομαστικού μισθώματος) θα καταβληθεί στις αρχές Μαρτίου
 
“Γέφυρα 2” για επιχειρήσεις – Εκκρεμείς συντάξεις – Ηλεκτρονικά Βιβλία
Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου της δράσης επιδότησης δανείων «Γέφυρα» που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες, μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο Απρίλιο. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η επιδότηση θα είναι διάρκειας 8 μηνών και θα καλύπτει έως και το 90% των δόσεων. Ειδικότερα, η επιχορήγηση θα φτάνει ως το 90% επί των δόσεων για ενήμερα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια και έως το 80% σε μη εξυπηρετούμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστούν. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η διαδικασία των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών.
 
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αναζητούνται επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για να προστεθούν στα ήδη 900 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν και την καταβολή εκκρεμών συντάξεων μέσα στο 2021, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την έναρξης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων που τηρούν οι επιχειρήσεις.
newmoney.gr