«Κουρεμένα» ενοίκια: Ημέρα πληρωμών η αυριανή για τους ιδιοκτήτες - Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις από τον Μάρτιο

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ημέρα πληρωμών η αυριανή για τους ιδιοκτήτες - Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις από τον Μάρτιο

 

 

Ημέρα πληρωμών η αυριανή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια: Οι αποζημιώσεις αφορούν στους μήνες Δεκέμβριο, αλλά και τον Νοέμβριο για εκείνους τους εκμισθωτές που δεν είχαν εισπράξει τα ποσά που τους αναλογούσαν σε προηγούμενη καταβολή. Από τις επόμενες πληρωμές πάντως το «μοντέλο» αλλάζει και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες θα είναι πολλών «ταχυτήτων».
 
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ποσά που αντιστοιχούν στο 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων θα δουν την Παρασκευή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων: Η πληρωμή θα είναι «διπλή» και θα αφορά τόσο εκείνους που υπέστησαν υποχρεωτικά μειώσεις ενοικίου τον μήνα Δεκέμβριο, όσο και αυτούς που δεν είχαν εξοφληθεί την αποζημίωση μηνός Νοεμβρίου.
 
Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ -για παράδειγμα- για το οποίο τον Δεκέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.
 
Αλλάζει το ποσό της αποζημίωσης
Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όμως, άλλαξε το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι' αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου. Εδώ πάντως πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν πληρώνουν καθόλου ενοίκιο μόνον όσες εταιρείες ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανήκουν και σε συγκεκριμένους ΚΑΔ: Εταιρείες που είναι εκτός των συγκεκριμένων κλάδων, αναλόγως της περίπτωσης, είτε πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο ή το 60%. «Κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο καταβάλουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή, όπως και οι φοιτητές τέκνα αυτών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αποζημιώσεις μηνός Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στους εκμισθωτές ακινήτων θα είναι … πολλών «ταχυτήτων»: Το 80% του συμφωνηθέντος ενοικίου θα πάρουν όσοι είχαν ενοικιαστή επιχείρηση που κατέβασε ρολά, το 20% θα λάβουν από το Κράτος εκείνοι που ο μισθωτής είναι υπάλληλος σε αναστολή ή φοιτητής τέκνο εργαζόμενου σε αναστολή. Τα ποσά των αποζημιώσεων για τον Ιανουάριο αναμένεται να εξοφληθούν αρχές Μάρτη.
 
Απαλλαγή και μείωση ενοικίου και τον Μάρτιο
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή και από το ενοίκιο Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Για πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% ενώ θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τους πληττόμενους ΚΑΔ. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα. Όσοι εισπράξουν μειωμένα ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί, με άλλα λόγια θα πάρουν το 20% του ενοικίου από το Κράτος.
 
enikonomia.gr