Ραντεβού με την Εφορία εν μέσω Lockdown: Ποιες οφειλές «παγώνουν» και ποιες όχι

Ραντεβού με την Εφορία εν μέσω Lockdown: Ποιες οφειλές «παγώνουν» και ποιες όχι

 

 

Τι αναμένεται να ισχύσει για κορωνο-χρέη, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας
 
Η επιβολή αυστηρού lockdown στην Αττική με σκοπό την ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν το χρονικό πλαίσιο πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημικής κρίσης.
 
Ως εκ τούτου, ορισμένες οφειλές μπαίνουν στον «πάγο», ενώ κάποιες άλλες πρέπει να πληρωθούν κανονικά.
 
Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 και έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 να μείνουν «παγωμένες» ακόμα και μετά τον Ιούνιο.
 
Με την επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των εν λόγω οφειλών που βρίσκεται στο τραπέζι, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ξαναδεί τη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών αυτών.
 
Η ρύθμιση που προβλέπει 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετή ειδικά για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κλειστές για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα.
 
Αντιθέτως, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξοφληθεί ο ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με διπλογραφικά βιβλία, η όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
 
Αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος μήνα οι οποίες εκπνέουν στις 26 Φεβρουαρίου εξετάζονται τα εξής:
Φόρος εισοδήματος: Η 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί κανονικά έως τις 26 Φεβρουαρίου.
 
Δόσεις ρυθμίσεων οφειλών: Σχεδιάζεται να «παγώσει» η πληρωμή τους για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή αλλά και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.
 
ΦΠΑ: Καμία παράταση δεν εξετάζεται για την πληρωμή ΦΠΑ Ιανουαρίου, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
 
ΕΝΦΙΑ: Κανονικά έως τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η 6η και τελευταία δόση.
 
Tέλη κυκλοφορίας: Το υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτεται να δώσει νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 η οποία λήγει κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα εκπνέει και η προθεσμία και για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων.
newmoney.gr