Σύνταξη: Με διαδικασία εξπρές η προκαταβολή - Όλες οι λεπτομέρειες

Σύνταξη: Με διαδικασία εξπρές η προκαταβολή - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

Με διαδικασία εξπρές θα καταβάλλεται η προκαταβολή σύνταξης στον δικαιούχο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", αυτόματα, χωρίς χειρόγραφο ελέγχου από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης θα καταβάλλεται στους δικαιούχους η προκαταβολή σύνταξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 345 ευρώ και 384 ευρώ.
 
Παράλληλα θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά ποσά που αφορούν στους μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μετά. Με στόχο την ανακούφιση χιλιάδων ασφαλισμένων που αναμένουν από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πριν από το 2018 την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τους, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να προωθήσει άμεσα στην Βουλή, τη σχετική διάταξη νόμου που θα προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης στο ύψος εθνικής.
Βάσει του σχεδιασμού και εν αναμονή της οριστικής διάταξης οι πρώτες προκαταβολές συντάξεων θα καταβληθούν εντός του Απριλίου σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη.
Η νέα διαδικασία δεν καταργεί την προσωρινή σύνταξη αλλά προσθέτει ένα ακόμη βήμα στο αρχικό στάδιο αυτό της άμεσης απονομής ποσού από 345 ευρώ έως 384 ευρώ και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Βέβαια όταν θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ οι ενδιαφερόμενοι που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους προκειμένου να τους πιστωθεί το ποσό. Αυτόματα θα ελέγχονται για δύο βασικές προϋποθέσεις: εάν είναι άνω των 62 ετών και εάν έχουν πάνω από 15 ή 20 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση των πάνω από 67 θα καταβάλλεται το ποσό των 384 ευρώ όπως αντίστοιχα και σε όσους είναι πάνω από 62 και έχουν 20 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης.
Στον αντίποδα όσοι έχουν 15 έτη ασφάλισης θα λαμβάνουν μικρότερο ποσό.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που δεν εισπράττουν προσωρινή θα μπορέσουν να λάβουν εντός δύο μηνών τη νέα προσωρινή σύνταξη.
Η ρύθμιση σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", θα αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις όπως και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Και βέβαια θα αφορά και όλους όσοι από την ψήφιση του σχετικού νόμου και εφεξής υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.
enikonomia.gr