Στάση πληρωμών λόγω… έλλειψης ΙΒΑΝ

Στάση πληρωμών λόγω… έλλειψης ΙΒΑΝ

 

 

Τι λένε ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ για τους χιλιάδες απλήρωτους δικαιούχους αποζημίωσης μείωσης ενοικίων και Επιστρεπτέας - Στα σκαριά νέο κύμα πληρωμών για Επιστρεπτέα 5
 
Ο μεγάλος αριθμός λογαριασμών (ΙΒΑΝ) που λείπουν ή δεν είναι δηλωμένοι ορθά στα ονόματα των δικαιούχων, είναι ο λόγος που καθυστερούν τις πληρωμές και των υπολοίπων οι οποίοι, αν και δεν έχουν κάνει λάθη στη δήλωσή τους, δεν προχωρά η πληρωμή τους. Εκεί αποδίδει τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο την αιτία γιατί δεν έχουν προχωρήσει ταχύτερα οι πληρωμές επιδόματος θέρμανσης, αποζημιώσεως μείωσης ενοικίων αλλά Eπιστρεπτέας 5, που απέμεναν να γίνουν στην εβδομάδα που εκπνέει σήμερα.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αναθέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να οργανώσει τις πληρωμές κατά κύματα. Και από την ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι, ειδικά για το Επίδομα Θέρμανσης, μέχρι την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, στις 10:00 το πρωί, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό.
 
Η πληρωμή του Επιδόματος Θέρμανσης στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 9 Φεβρουαρίου 2021. Μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι (93,7% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31/12/2020), με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατομμύρια ευρώ.
 
Δημιουργούν πρόβλημα και στους άλλους
Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι για να ορισθεί κάθε νέο «πακέτο» πληρωμών, πρέπει να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός δικαιούχων, προκειμένου να εμβιβάζουν ένα αξιόλογο ποσό προς τους λογαριασμούς τους.
 
Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν συμπληρώνεται πλέον εύκολα διότι, σε μεγάλο ποσοστό, οι «απλήρωτοι» δεν έχουν συμπληρώσει σωστά τον αριθμό ΙΒΑΝ στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε να εμφανίζονται ως δικαιούχοι και να μπορέσουν να πληρωθούν. Για αυτό οι αρμόδιοι καλούν όλους όσους δεν έχουν πληρωθεί, να μπουν με τους κωδικούς Taxisnet στο aade.gr και να ελέγξουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην επιλογή «Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ». Γιατί εκτός από το ότι αργεί η πληρωμή τους, καθυστερούν και τους υπόλοιπους που αναμένουν να πληρωθούν.
Όσο και αν ακούγεται παράξενο πάντως, η ενημέρωση από την ΑΑΔΕ προς το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι:
 
  • σχεδόν 40.000 δικαιούχοι Επιδόματος Θέρμανσης, δεν έχουν δηλώσει σωστό ΙΒΑΝ! Αυτό καθυστερεί όχι μόνο όσους ακόμα περιμένουν επίδομα πετρελαίου, αλλά και δικαιούχους που αγόρασαν καυσόξυλα κλπ. Κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ ακόμα, για να ολοκληρωθεί η α΄φάση πληρωμών που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την καταβολή 40 εκατ. ευρώ.

 

  • σχεδόν 30.000 δικαιούχοι Αποζημιώσεων Ενοικίων Νοεμβρίου, δεν έχουν σωστό ΙΒΑΝ. Ο αριθμός τους μειώθηκε μεν, αντί 59.000 που ήταν αρχικά. Καθυστερούν όμως έτσι την καταβολή στους συνολικά 176.404 δικαιούχους που συνολικά έπρεπε να έχουν λάβει ήδη 19,3 εκατ. ευρώ.
 
Κοντά σε αυτούς, πληρωμές περιμένουν επίσης:
 
  • οι δικαιούχοι επιστρεπτέας προκαταβολής 5. Η πλατφόρμα MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ έκλεισε για αιτήσεις στις 2 Φεβρουαρίου και αναμένεται ότι θα εξαχθεί νέο αρχείο δικαιούχων πληρωμής σήμερα ή αργότερα τη Δευτέρα.
  • οι εκμισθωτές ακινήτων, που αναμένουν αποζημιώσεις ενοικίων Μαρτίου έως και Οκτώβριο. Για το 71% των δικαιούχων που υπέβαλε σωστά στοιχεία έχουν ήδη γίνει οι συμψηφισμοί 42,8  εκατ. ευρώ. Αλλά το 6% ή 19.680 ιδιοκτήτες θα λάβουν ειδοποίηση ή email και θα τους ζητηθεί να κάνουν διόρθωση της δήλωσής τους, αλλιώς δεν προκύπτει μείωση ενοικίου και αποζημίωση για αυτούς. Πέραν αυτών όμως, 79.306 έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους και δεν πληρούν τα κριτήρια. Η ΑΑΔΕ θα τους αποστείλει συγκεκριμένα στοιχεία και θα έχουν δικαίωμα ένστασης για να πληρωθούν, εάν δικαιωθούν.
newmoney.gr