Αλαλούμ στην αγορά με τις ακάλυπτες επιταγές – Προς ψήφιση με καθυστέρηση η ρύθμιση

Αλαλούμ στην αγορά με τις ακάλυπτες επιταγές – Προς ψήφιση με καθυστέρηση η ρύθμιση

 

 

 

Η καθυστέρηση νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση στην εξόφλησή τους επέτρεψε στις τράπεζες να εισπράττουν χρήματα από επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή να τις σφραγίζουν - Νέα ρύθμιση στο ν/σ που ψηφίζεται σήμερα - Τι προβλέπει
 
Απειλητικές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των επιταγών στην αγορά καθώς οι τράπεζες για όσο διάστημα δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για την παράταση πληρωμής κατά 75 ημέρες των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, λειτουργούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εισπράττοντας δηλαδή τα ποσά από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή προβαίνοντας σε διαδικασία σφράγισης των επιταγών εάν δεν υπάρχει υπόλοιπο.
 
Αυτό συνέβη και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου με πολλούς επιχειρηματίες να βρίσκονται προ δυσάρεστης έκπληξης και τις τράπεζες να απαντούν ότι δεν έχουν ενημέρωση για το αντίθετο. Τώρα το υπ. Οικονομικών επιχειρεί καλυφθεί αναδρομικά το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους επιχειρηματίες οι οποίοι αν και δικαιούνταν παράταση δεν την έλαβαν. 
 
Πηγές του υπ. Οικονομικών υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι έγινε σφράγιση επιταγών υπάρχει χρόνος αντιστροφής της διαδικασίας.
 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης ενημέρωσε τον αναπληρωτή Υπουργό οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα 4 Φεβρουαρίου και θα προβλέπει τα εξής:
 
Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον Τειρεσία, εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.
 
Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:
 
(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,
 
(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και
 
(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
 
Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.
 
Η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαίου 2020.
Η δεύτερη παράταση αφορούσε την περίοδο 18 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και η τρίτη ρύθμιση θα αφορά στην επιμήκυνση της δεύτερης ρύθμισης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων διαταράσσεται όταν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υλοποιούνται άμεσα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται τεράστια αναστάτωση στην αγορά. Oι έμποροι επίσης ζητούν να μην χρεωθούν με έξοδα ακάλυπτης επιταγής από τις τράπεζες, οι επιταγές που έχουν εμφανισθεί προς είσπραξη και εκ των υστέρων θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών.
 
Την ίδια ώρα πάντως ο εμπορικός κόσμος φοβάται για τις μεταχρονολογημένες επιταγές καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να σκάσουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί με δεδομένο μάλιστα ότι κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 6 δισ. ευρώ σε επιταγές. Με βάση τους πίνακες του Τειρεσία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχαν καταγγελθεί, συνολικά, περίπου 7.000 ακάλυπτες επιταγές, ονομαστικής αξίας σχεδόν 92 εκατ. ευρώ.
newmoney.gr