Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το Γενάρη στη Μύκονο - Ο συνολικός αριθμός τους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το Γενάρη στη Μύκονο - Ο συνολικός αριθμός τους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

 

Ως ένας από τους δυσκολότερους μήνες από την αρχή της πανδημίας ήταν ο Γενάρης για το νησί μας καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των κρουσμάτων. Αποτέλεσμα αυτού το νέο lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο. Και μπορεί τα νέα περιοριστικά μέτρα που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο (30/01) να έχουν ισχύ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, κανένας ωστόσο δεν μπορεί να αναφέρει με σιγουριά μέχρι πότε θα κρατήσουν αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση των κρουσμάτων. Και μπορεί όλοι να προσδοκούμε σε ένα γρήγορο άνοιγμα της αγοράς και μια αισιόδοξη σεζόν, οι αριθμοί όμως προς το παρών δεν είναι και τόσο ευοίωνοι. 
 
Ο πρώτος μήνας του έτους αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες καθώς τα κρούσματα ήταν μηδενικά στο νησί, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά από τις 26 και μετά εξελίχθηκε σε εφιάλτης. 
 
Η Μύκονος μέσα στο Γενάρη μέτρησε 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξανόμενα σταδιακά την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο καταγεγραμμένο κρούσμα στο νησί πριν τις γιορτές είχε σημειωθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2020.
 
Αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αν εξαιρέσουμε τα τέσσερα κρούσματα που καταγράφηκαν, δύο στις 6/1 και άλλα δύο στις 12/1, τις ημέρες που προηγήθηκαν μέχρι τις 25/1 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μηδενικός. 
Από τις 26/1 όμως και μέχρι τις 31/1 ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 37 ως εξής: 
 
 
Κάπως έτσι φτάσαμε στα 37 κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα. 
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αυξημένος μετά και τα 9 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ.
 
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα μετά και το σημερινό άνοιγμα των Γυμνασίων της Χώρας και της Άνω Μεράς. 
 
Παράλληλα από τις 28 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει και οι εμβολιασμοί στο νησί με το υγειονομικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους να προηγούνται του υπολοίπου πληθυσμού.
 
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι τόσο περιφερειακά στις κεντρικές αρτηρίες, όσο και στον παραδοσιακό οικισμό με πεζές περιπολίες, αλλά και στην Άνω Μερά, τόσο από το Α.Τ. Μυκόνου όσο και από το κλιμάκιο της περιφερειακής διεύθυνσης που έφτασε στο νησί για την εφαρμογή της τήρησης των μέτρων. 
 
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα καθορίσει την διάρκεια του lockdown στο νησί, όπως και την πορεία της σεζόν καθώς η Μύκονος οφείλει να είναι ανάμεσα στους ασφαλείς προορισμούς της χώρας.