Διημερίδα για την ασφάλεια των λιμένων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Διημερίδα για την ασφάλεια των λιμένων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

 

 

 

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου (Δ.Λ.Τ.Μ.), ως φορέας διαχείρισης των λιμένων της Μυκόνου και θέλοντας να συμβάλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων μας, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο Fast-Pass.
Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013, θα διαρκέσει τέσσερα (4) έτη, η χρηματοδότηση του προέρχεται από την ΕΕ – το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο FP-7 Security, συντονιστής του έργου είναι το Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΑΙΤ) και συμμετέχουν 27 εταίροι, συμπεριλαμβανομένου του Δ.Λ.Τ.Μυκόνου.
Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει και να αποδείξει μια εναρμονισμένη, προσέγγιση για Αυτόματες Θύρες Ελέγχου Συνόρων (Automated Border Control - ABC).
Στα πλαίσια του έργου το Δ.Λ.Τ.Μ. διοργανώνει αύριο και μεθαύριο Κυριακή 21 – Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου διημερίδα που θα διεξαχθεί στον Νέο Λιμένα Μυκόνου έχει σκοπό:
Συνάντηση με τους τοπικούς και εθνικούς συμμετέχοντες του έργου προκειμένου να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις, τα πιθανά σενάρια της τελικής παρουσίασης του έργου και η εφαρμογή του τελικού πρωτοτύπου στη Μύκονο.
Παρακολούθηση της κίνησης των επιβατών και των συνοριακών ελέγχων σε πλοία που προσεγγίζουν τρίτες χώρες πριν και μετά την άφιξή τους στους λιμένες της Μυκόνου.
Επίσκεψη στο νέο σταθμό συνοριακών ελέγχων στο νέο λιμάνι Μυκόνου (Σταθμός Κρουαζιέρας)
Συζήτηση για τις πιθανές τεχνικές λύσεις και σενάρια εφαρμογής του τελικού προϊόντος
Διαδικασίες και λειτουργία των συνοριακών ελέγχων (σενάρια/ περιορισμοί/κίνδυνοι)
Συνεργασία με εταιρείες κρουαζιέρας, κατά την διάρκεια παρουσίασης (Demo) του έργου στην Μύκονο
Νομικά και Προσωπικών Δεδομένων θέματα
Ο έλεγχος των συνόρων είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια και την κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ταξιδιώτες ζητάνε ελαχιστοποίηση του χρόνου προσπέλασής τους στα σύνορα της ΕΕ, ταχεία διέλευση, ενώ οι συνοριοφύλακες πρέπει να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους, να διασφαλίσουν τα σύνορα ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση και άλλες παρόμοιες απειλές.
Το FastPass θέλει να εξυπηρετήσει και τις δύο απαιτήσεις ταυτόχρονα διατηρώντας την ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο, αυξάνοντας παράλληλα την ταχύτητα και την άνεση για όλους τους νόμιμους ταξιδιώτες σε όλα τα σημεία ελέγχου των συνόρων, στοχεύοντας σε ελάχιστη διείσδυση της ιδιωτικής ζωής.
Η Μύκονος, με τη σειρά της, ήθελε να συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό έργο με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ελέγχου εισόδου επιβατών πλοίων και ελαχιστοποίηση των παραπόνων που σχετίζονται με τις διαδικασίες ελέγχου στα λιμάνια μας.
Στόχος, λοιπόν, είναι το τελικό προϊόν, από αυτό το έργο, να χρησιμοποιηθεί πιλοτικά στους λιμένες μας και μετά τις δοκιμές να αποστείλουμε αναφορές και παρατηρήσεις, για την βελτίωσή του.
Στην συγκεκριμένη διημερίδα θα συζητηθούν τα πιθανά σενάρια ελέγχου κατά την τελική παρουσίαση του προϊόντος στους λιμένες της Μυκόνου και θα καθοριστεί η συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων προς ένα θετικό αποτέλεσμα.