Η κυβέρνηση θα κάνει αυτοτελές ποινικό αδίκημα τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους

Η κυβέρνηση θα κάνει αυτοτελές ποινικό αδίκημα τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους

 

 

Αυτοτελές ποινικό αδίκημα, σε ξεχωριστό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και  κυρίως με- ενδεχομένως-  αυξημένη  ποινή θα αποτελέσει στο επομενο διάστημα η βία και η παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους. Το θέμα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και θα έρθει ως απόρροια  ενσωμάτωσης της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία σε χώρους εργασίας. 
 
 
Η ανακοίνωση έγινε στην επισκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας, κι ενώ στην επικαιρότητα βρισκόταν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου, αλλά πλεον μετά τον ορυμαγδό των δημόσιων καταγγελιών για φραστική και σωματική βία από άλλους εργαζόμενους (π.χ ηθοποιούς) λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.  Η προαναγγελία έγινε ήδη ακόμα και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε "…και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω-ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας".
 
Τι σημαίνει αυτό:
 
Αυτή τη στιγμή η τυχόν βία, φραστική ή σωματική,  σε εργασιακούς χώρους, δηλαδή σε αδικήματα που διαπράττονται από πρόσωπα τα οποία έχουν εξουσία πάνω σε εργαζόμενους, καλύπτεται από τα κοινά αδίκημα του Ποινικού Κώδικα όπως είναι η έργω και λόγω εξύβριση και η απειλή. Μάλιστα υπάρχει επιβαρυντική περίσταση αν το θύμα εχει εργασιακή σχέση με τον δράση, είτε στην απειλή, είτε σε σεξουαλικά αδικήματα.
 
 
Τώρα με βάση την οδηγία προφανώς θα υπάρξει αυτοτελής διάταξη που θα καλύπτει αυτά τα περιστατικά, είτε βίας  είτε παρενόχλησης και βέβαια αυξημένες ποινές.   
 
Τι ισχύει 
Σήμερα στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν υφίσταται αυτοτελές αδίκημα. Όμως στο άρθρο 337 παράγραφος 4 του νέου Ποινικού Κώδικα, η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο αποτελεί επιβαρυντική περίσταση: "…όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση", αναφέρει. 
 
Αυτοτελές 
Η οδηγία, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες. Τα κράτη - μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης. 
capital.gr