Φορολογικές υποχρεώσεις: Τα «ραντεβού» με την Εφορία - Ποιοι φόροι πρέπει να εξοφληθούν άμεσα

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τα «ραντεβού» με την Εφορία - Ποιοι φόροι πρέπει να εξοφληθούν άμεσα

 

Μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος της εβδομάδας - Τα ραντεβού με την Εφορία για το 2021. 

 
«Βουνό» είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους και το 2021 καθώς θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά πάνω από δυο δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό δόσεις για ρυθμισμένες οφειλές.
 
Στα τέλη Ιανουαρίου και συγκεκριμένα έως τις 29 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ Δεκεμβρίου για διπλογραφικά βιβλία.
 
 
Αναλυτικά:
 
ΦΠΑ:
 
Έως την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τον ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020.
 
Φόρος Εισοδήματος:
 
Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα να εξοφλήσουν την 7η δόση του φόρου εισοδήματος (από τις οκτώ δόσεις). Αφορά όσους φορολογούμενους δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ το φόρο.
 
ΕΝΦΙΑ:
 
Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εξοφλήσουν την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020. Αφορά σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο.
 
Ποιες οφειλές «παγώνουν»
Οφειλές οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου και αφορούν σε δόση ή δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία «παγώνουν».
 
Οι δόσεις που «παγώνουν» θα μεταφερθούν για πληρωμή στο τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, καθώς επίσης και για τους εργαζομένους που έχουν είναι σε αναστολή συμβάσεων.
 
 
Ωστόσο, υπάρχουν φόροι που πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους καθώς δεν αναμένεται να ανασταλεί η πληρωμή τους. Αφορά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Έτσι, έως το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φόρου εισοδήματος και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ.
 
Τέλη κυκλοφορίας
 
Σημειώνεται ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το χρονοδιάγραμμα άλλαξε για πολλές πληρωμές, όπως για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που πήρε παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.)
 
Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν αύξηση των εισοδημάτων τους - Αυξήσεις μισθών το 2021
Σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα τεθούν σε ισχύ από φέτος.
 
Εξαιτίας των αλλαγών τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι μειωμένα.
 
Μεγάλοι κερδισμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% ενώ για φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μηδενίζεται.
 
Ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020 και από την πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επίσης μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2021. Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
newsbomb.gr