Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις - Οι επιλογές για όσους ανοίγουν μετά το lockdown

Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις - Οι επιλογές για όσους ανοίγουν μετά το lockdown

 

Αναστολές Ιανουαρίου: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Οι αλλαγές σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που από κλειστές έγιναν πληττόμενες(θα γίνονται δύο δηλώσεις) - Τι θα γίνει με την πληρωμή των ενοικίων - Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής του Δώρου
Ξεκίνησε η διαδικασία των δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ για αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου, ώστε οι δικαιούχοι να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 19 έως τις 31 Ιανουαρίου  στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».  Οι εργοδότες θα υποβάλλουν δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα, ενώ οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.
 
Παράλληλα, όπως συνέβη και για τον Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown.
 
Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων έχουν οι εργοδότες των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους από την 1η έως την 25η Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν μετά από προηγούμενο lockdown  και οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές.
 
Ξεχωριστή υποβολή
 
Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής αντίστοιχα).
 
Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).
 
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον –άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.