Δύσκολη και η φετινή χρονιά για τα ξενοδοχεία

Δύσκολη για την τουριστική αγορά θα είναι και η φετινή χρονιά, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι πολύ μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων. Για τους ξενοδόχους, το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίζεται επίσης χαμένο, με την επανεκκίνηση του κλάδου να τοποθετείται μετά τον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις βασικές χώρες-"δεξαμενές" τουριστών και εσόδων, και εφόσον ξεκινήσουν να χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
"Το πρώτο εξάμηνο θα είμαστε κοντά στο μηδέν. Πλήττονται ο χειμερινός τουρισμός, τα συνέδρια, το city break. Φέτος όπως και πέρσι προτεραιότητα έχει η υγεία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός κατά την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία. Για τη νέα σεζόν όπως σημείωσε ο κ. Βασιλικός δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις, καθώς πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν την εξέλιξή της.
Τεράστιες οι απώλειες
Μόλις έξι στα δέκα ξενοδοχεία λειτούργησαν τελικά τη χρονιά που πέρασε. Όπως έδειξε η έρευνα του ΙΤΕΠ, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία). Τελικά, στο τέλος του 2020 ανοιχτά παρέμειναν
863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας. Επίσης, από τα 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του έτους.
Όσον αφορά στον τζίρο των ξενοδοχείων, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη. Ο τζίρος των μονάδων μειώθηκε κατά 78%, φθάνοντας μόλις το 1,83 δισ. ευρώ από τα 8,36 δισ. ευρώ του 2019.

Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Η μέση πληρότητα Ιουλίου‐ Σεπτεμβρίου στα ξενοδοχεία που άνοιξαν 41%.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019. Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου περσινού τζίρου που φτάνει τα 278 εκατ., αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Άντεξε η απασχόληση
Παρά το γεγονός πάντως ότι πέρσι λειτούργησε το 60% των ξενοδοχείων, ο τζίρος μειώθηκε κατά 78%, και περιορίστηκε η ρευστότητα των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτων ποσών και συρρίκνωσης των προκαταβολών, οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν κατ’ αναλογία στα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, όπως έδειξε η μελέτη του ΙΤΕΠ.

capital.gr