ΕΚΤ: Συμμετοχή-ρεκόρ στη διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ - τι ζήτησαν οι πολίτες

ΕΚΤ: Συμμετοχή-ρεκόρ στη διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ - τι ζήτησαν οι πολίτες

 

 

Ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, η δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ψηφιακό ευρώ.
 
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην ανάλυση των προτάσεων που συγκέντρωσε από συνολικά 8.221 πολίτες, εταιρείες και κλαδικές ενώσεις στο ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο, ένα ρεκόρ στις δημόσιες διαβουλεύσεις της κεντρικής τράπεζας. 
 
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια εκτενή ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης την άνοιξη. Η ανάλυση αυτή θα συμβάλει μελλοντικά στις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ για το αν θα δρομολογήσει το έργο για το ψηφιακό ευρώ. 
 
Η αρχική ανάλυση των απαντήσεων δείχνει ότι η εμπιστευτικότητα των πληρωμών βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των χαρακτηριστικών ενός πιθανού ψηφιακού ευρώ (41% των απαντήσεων), με την ασφάλεια (17%) και την πανευρωπαϊκή πρόσβαση (10%) να ακολουθούν.
 
"Ο μεγάλος αριθμός των απαντήσεων στην έρευνα μας δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον από Ευρωπαίους πολίτες και εταιρείες στο να διαμορφώσουν το όραμα για το ψηφιακό ευρώ”, δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το ψηφιακό ευρώ. 
 
 
Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ηλεκτρονική μορφή των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και εταιρείες - όπως τα χαρτονομίσματα, αλλά σε ψηφιακή μορφή - για να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους πληρωμές, με έναν ασφαλή, αξιόπιστο και γρήγορο τρόπο. 
 
Θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα μετρητά και δεν θα τα αντικαταστήσει. Σε κάθε περίπτωση το Ευρωσύστημα θα συνεχίζει να εκδίδει μετρητά. 
 
Το ψηφιακό ευρώ θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα ενός εργαλείου ψηφιακών πληρωμών με την ασφάλεια των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας. Η προστασία της ιδιωτικότητα θα αποτελεί βασική προτεραιότητα, ώστε το ψηφιακό ευρώ να βοηθήσει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πληρωμών στην ψηφιακή εποχή, προσθέτει η ΕΚΤ. 
capital.gr