Τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού - Πότε ξεκινά για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού - Πότε ξεκινά για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

 

 

Η ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών είναι η πρώτη από το γενικό πληθυσμό (σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως επίσης και όσων διαμένουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές) που θα εμβολιαστεί και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο.
 
Ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου, τελικά θα αρχίσουν στις 16. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε χθες, αν και με μεγάλα προβλήματα καθώς λόγω υπερφόρτωσης, το σύστημα είχε πέσει.
Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα είναι η ομάδα 80-85 ετών. Στη συνέχεια και σταδιακά θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών, το πόσο γρήγορα θα γίνει η κάλυψη αυτών των πολιτών και πόσο γρήγορα θα ανοίγει το σύστημα για κάθε ομάδα, εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Υπολογίζεται εντούτοις πως μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, οι άνω των 70 ετών θα έχουν λάβει το εμβόλιο.
 
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, καθοριστικές για την εξέλιξη του εμβολιαστικού σχεδιασμού είναι οι εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου της AstraZeneca, από την οποία αναμένονται μεγάλες παραδόσεις (αν επιτευχθεί έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, αρχές Φεβρουαρίου θα παραδοθούν περισσότερες από 400 χιλιάδες δόσεις), καθώς όπως και του εμβολίου της Johnson & Johnson.
 
Την ίδια στιγμή, την εβδομάδα αυτή θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις επόμενες μέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών
 ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για τον εμβολιασμό των ομάδων αυτών. 
 
Πόσες δόσεις περιμένουμε
Συνολικά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 24 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15,4 εκατομμυρίων πολιτών. Ειδικότερα, μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα έχουμε παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή.
 
Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να παραδοθούν 20 χιλιάδες δόσεις εντός του Ιανουαρίου. Το Φεβρουάριο θα παραδοθούν άλλες 115 χιλιάδες δόσεις και τον Μάρτιο 105 χιλιάδες δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι  240 χιλιάδες δόσεις.
 
Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν, όπως αναφέρθηκε, τα εμβόλια από την Astra Zeneca και της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση.
 
capital.gr