Αναδρομικά - ΣτΕ: 2,5 δισ. ευρώ κρίνονται στις 15 Ιανουαρίου - Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Αναδρομικά - ΣτΕ: 2,5 δισ. ευρώ κρίνονται στις 15 Ιανουαρίου - Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

 

 

Μια νέα περιπέτεια αρχίζει τις επόμενες ημέρες με τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δικάζεται στο ΣτΕ προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων που ζητούν την καταβολή των χαμένων αναδρομικών από τις παροχές (δώρα & συντάξεις) που λάμβαναν.
Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, θα δοθεί μια αντίστοιχη μάχη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Υπηρεσιακοί παράγοντες από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι από την έκβαση των υποθέσεων αυτών θα κριθεί αν το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να βάλει για δεύτερη φορά το χέρι στην… τσέπη προκειμένου να πληρώσει τους απόμαχους της δουλειάς.
Οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για το κρίσιμο 11μηνο, από τον Ιούνιο του 2015 όταν βγήκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ μέχρι τον Μάιο του 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Παράλληλα, απαιτούν να τους καταβληθεί εφάπαξ το δώρο της κύριας σύνταξης, καθώς και αυτά της επικουρικής, ενώ στο κάδρο των αιτημάτων τους μπαίνουν και αυτοί που δεν άσκησαν αγωγές. Κι αυτό, γιατί οι οργανώσεις ζητούν σε όσους πληρώθηκαν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές έως τον Οκτώβριο του 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν στις περικοπές συντάξεων και δώρων.
Νομικοί επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει τον πιλότο για δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν σε αναδρομικά συνταξιούχων. Τα αναδρομικά που δεν καταβλήθηκαν και τώρα διεκδικούνται από τους συνταξιούχους αφορούν σε πάνω από 2 εκατομμύρια απόμαχους της δουλειάς, αγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κυμαίνονται από 590 ευρώ ως και 3.290 ευρώ.
Ενδεικτικά, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 1.100 έως 2.900 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ από 600 έως 1.880 ευρώ και οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ από 900 έως 3.290 ευρώ. Τέλος, τα αναδρομικά που διεκδικούν απόμαχοι του ΝΑΤ μπορεί να φτάσουν έως και 2.350 ευρώ. Πάντως, νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΣτΕ να δικαιώσει μόνο αυτούς που έχουν προσφύγει βάζοντας με αυτό τον τρόπο… φρένο στους υπόλοιπους συνταξιούχους.
enikonomia.gr