Αυξήσεις μισθών, φοροελαφρύνσεις αλλά και υποχρεώσεις - Τι μας φέρνει το 2021

Αυξήσεις μισθών, φοροελαφρύνσεις αλλά και υποχρεώσεις - Τι μας φέρνει το 2021

 

 

«Αυλαία» για τις υποχρεώσεις του 2020 και «πρεμιέρα» για τις ελαφρύνσεις του 2021
Ποδαρικό με αυξήσεις μισθών και νέα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κάνει το 2021 για εκατομμύρια εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Ο Ιανουάριος φέρνει επίσης 50% μη επιστρεπτέα προκαταβολή από το Κράτος, 80% «κούρεμα» στα ενοίκια και άλλα πολλά.
 
Ειδικότερα:
 
Άμεσα από την 1η του μηνός καταργείται για ένα ολόκληρο χρόνο η Εισφορά Αλληλεγγύης. Κερδισμένοι βγαίνουν άμεσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μισθό από 1.000 ευρώ καθαρά και πάνω.
Περισσότερα λεφτά στην τσέπη θα δουν άμεσα από την πρώτη πληρωμή του Γενάρη και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο βασικό μισθό των 650 ευρώ, λόγω μείωσης των ασφαλιστικών κρατήσεων στο μισθό τους. Το όφελος από τα δύο αυτά μέτρα ξεκινά 8 ευρώ το μήνα ή 192 ευρώ το χρόνο κατ’ελάχιστον για κάθε εργαζόμενο.
Ακόμα υψηλότερο (έως 50%) είναι το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τους εργοδότες που προσφέρουν θέσεις απασχόλησης. Για παράδειγμα, για εργαζόμενο με μισθό των 1.000 ευρώ καθαρά το όφελος θα είναι 17 ευρώ τον Ιανουάριο ή 238 ευρώ συνολικά το 2021. Αν ο εργοδότης του απασχολεί όμως 10 υπαλλήλους με μισθό χιλίων ευρώ, το όφελος που θα έχει είναι 250 ευρώ για τον κάθε έναν ή 2.500 ευρώ συνολικά.
Κερδισμένοι θα βγουν στην πορεία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες. Ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που έχουν άλλα εισοδήματα από άλλη παράλληλη δραστηριότητα, θα πληρώσουν εισφορά μόνο για το μισθό τους και όχι για τα πρόσθετα εισοδήματα. Πρακτικά απαλλάσσονται πλήρως, αν η σύνταξη ή ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα, ακόμα και αν εισπράττουν πχ 500 ευρώ ή και παραπάνω κάθε μήνα από ενοίκια.
 
Επιπλέον:
 
Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τα Χριστούγεννα (έστω και αν άνοιξαν με click away). Και για τους εκμισθωτές τους, η αποζημίωση από το Κράτος θα φτάσει άμεσα στο 50% και «στο χέρι», αφού θα μπουν στο λογαριασμό τους χωρίς να πρέπει να συμψηφιστεί με τυχόν άλλες οφειλές τους.
Ιανουάριο θα «τρέξει» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 που θα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον και το 50% θα δοθεί σαν επίδομα χωρίς να απαιτείται να επιστραφεί στο δημόσιο.
μέχρι 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν για πρώτη φορά αιτήσεις στο MyΘέρμανση οι νέοι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης -δηλαδή και όσοι δεν θερμαίνονται με πετρέλαιο αλλά με φυσικό αέριο, υγραέριο ή πέλλετ- προκειμένου να επιδοτηθούν και να πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο.
μέσα στο μήνα θα «τρέξουν» επίσης επιδοτήσεις για να στήσουν τα συνοικιακά καταστήματα τα δικά τους e-shop, αλλά και προγράμματα «Εξοικονομώ» (και για Πολυκατοικίες).
 
Από την Πρωτοχρονιά θα μπορούν επίσης για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ να καταθέτουν από το σπίτι τους ηλεκτρονικά τις πινακίδες των αυτοκινήτων που θέλουν να τα θέσουν σε ακινησία. Ωστόσο θα πρέπει να φυλάξουν προσεκτικά τις πινακίδες για να μη τις χάσουν, ενώ το όχημα δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο που θα δηλωθεί ότι έμεινε σε ακινησία.
 
Η δήλωση ακινησίας αλλά και η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας του 2021 μπορεί να γίνει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
 
Μέχρι τότε όμως, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ασχολούνται ακόμα με τις τελευταίες υποχρεώσεις του 2020, όπως είναι:
 
η πληρωμή της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιανουαρίου και της 6ης και τελευταίας τον Φεβρουάριο
πληρωμή της 7ης δόσης του φόρου εισοδήματος τον Ιανουάριο, ο οποίος επίσης για φέτος αποπληρώνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις με τελευταία τον Φεβρουάριο.
 
Παράταση (μέχρι τον Ιούνιο αντί 1ης Ιανουαρίου) παίρνει η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού ενώ μέχρι 31 Μαρτίου το αργότερο πρέπει να έχουν συμφωνήσει τράπεζες και οφειλέτες τις δόσεις τους, προκειμένου να τις επιδοτήσει το Κράτος, με τους όρους που προβλέπει το Πρόγραμμα Γέφυρα (με επιδότηση 60% ή και έως 90%).
protothema.gr