Προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Ανεμόμυλων» από το Δήμο Μυκόνου

Προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Ανεμόμυλων» από το Δήμο Μυκόνου

 

 

Ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για τον ανάδοχο της κατασκευής του έργου «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων» έχοντας εκτιμώμενο προϋπολογισμό το ποσό των 710.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).     
                          
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την ανάπλαση- ανάδειξη του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων και της γύρω περιοχής, που έχει επίσης κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος αναδεικνύοντας τα υπάρχοντα στοιχεία φυσικού κάλους και αρχαιολογικής σημαντικότητας. 
Επιπρόσθετα, το έργο αφορά τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με δεδομένη την αυξημένη προσέλευση πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Ειδικότερα, θα εξυπηρετείται η πρόσβαση και διαμονή των κατοίκων και των επισκεπτών στον χώρο, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, δημιουργούνται πεζοδρόμια, μονοπάτια και καθιστικές διατάξεις δίδοντας την δυνατότητα απόλαυσης των Μύλων. 
Κατ’ επέκταση η ανάπλαση της περιοχής των Μύλων, θα συμβάλει στην συνολικότερη αποσυμφόρηση και αναζωογόνηση του κέντρου της Μυκόνου αφού οριοθετούνται ήπια οι χρήσεις αναψυχής, στάθμευσης και πρασίνου, εξασφαλίζοντας την λειτουργικότητα και το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου.
Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο οικοδομικό έργο ανάπλασης είναι κυρίως χωματουργικής φύσεως, επιστρώσεις με την κατασκευή των κατάλληλων υποβάσεων, εργασίες Η/Μ, εργασίες πρασίνου και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού. 
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται με 493.000 ευρώ,  από ίδιους πόρους του Δήμου  και  με 216.756 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, δήλωσε σχετικά:
 
«Μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και τη διασφάλιση σημαντικού μέρους της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, προχωράμε άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή ενός έργου που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας. 
 
Ένα έργο που αποτελεί το πρώτο τμήμα ενός συνολικού προγράμματος ενοποίησης των μνημείων και ιστορικών θέσεων της Χώρας της Μυκόνου με βασικό στόχο τη διατήρηση της ταυτότητας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Μυκόνου.
 
Το νησί μας καλείται τα επόμενα χρόνια να παραμείνει ένας κορυφαίος τουριστικός διεθνής τουριστικός προορισμός και παράλληλα να διατηρήσει την πολιτιστική και ιστορική του ταυτότητα. Είναι ένας δύσκολος, αλλά εφικτός στόχος που η δημοτική μας αρχή υπηρετεί με επιμονή και συνέπεια, κάτι που θα συνεχιστεί με αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις τα επόμενα χρόνια.»